НОВИНИ

Президент и премиер в задочен спор за "ГРИПЕН"-ите

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отново в задочен спор за сделката за нови изтребители, ден преди парламентарната комисия по темата да излезе с окончателния си доклад. Премиерът Бойко Борисов, който вече изрази съмнение дали закупуването на нов самолет е сред основните приоритети пред армията ни в момента.

Александър Марков
от Александър Марков
19:50, 19.09.2017
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Отговаряйки на премиера и депутати от ГЕРБ, президентът Румен Радев заяви, че националната сигурност не може да се гради с ежедневна смяна на позицията по темата за закупуването на нови изтребителите за българските ВВС. Именно премиерът Бойко Борисов попита - самолетите ли са най-належащото в момента за армията.

Румен Радев, президент на Р България - Аз мисля, че вече досадихме на целия български народ с прословутата тема за изтребителите. Мога пак да посъветвам господин Борисов да е наясно, че, разбира се, ресурсите са в него, но и отговорността е в него. Да не дели страната и секторите важните на порции и да ги тегли - на един повече, на друг по-малко, и всеки ден да си мени решенията. Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията. Това е стратегическа сфера за сигурността, за бъдещето на страната и към нея трябва да се отнасяме сериозно. Тук е важно дългосрочното, ясно планиране.

Според премиера Бойко Борисов, не е добра практика да се дават съвети отвъд океана и че самолети в крайна сметка ще бъдат купени. По думите му, като си дойде президента, ще седнат и ще поговорят.

Бойко Борисов, министър-председател - Ще купим самолети, ще ремонтираме старите. Това много пъти го казахме. Няма да стане днес. Като се върнат ще вкараме още самолети, защото има и по-евтини. Има пак нови, но от по-нисък клас. Ще купим, ма ше се пазариме. През това време имаме МИГ 29. До завчера всички говореха, че е най-добрият изтребител. иИкаме 15 да ги вдигнем във въздуха, сега са 9. Никога не са били толкова в летателна готовност. Затова инвестирахме, одържавихме ,,Авионанс" и за да ремонтираме и СУ-тата и МИГ-овете.

Президентът отхвърли и критиките на депутата от ГЕРБ и член на временната парламентарна Комисия за проучване на процедурата за избор на нов изтребител Антон Тодоров, че като заместник-командир на българските Военно-въздушни сили Радев е лобирал за шведските самолети "Грипен".

Румен Радев, президент на Р България: Мога да посъветвам, да помоля министър-председателя наистина да си организира добре всички съветници, които работят за него и своята парламентарна група, да четат. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още 100 такива, и да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения. Нека тези хора четат, нека не го заблуждават с глупави становища.
Емил Христов, председател на Комисията за проучване изпълнението : Искам да изкажа дълбоко съжаление от включването на президента, и на цялата институция, защото и вицепрезидентът се намесиха още в самото начало, дават изявления по отношение работата на комисията. Премиерът каза - посочете лобистите. Аз смятам, че в комисията, в която работим, няма лобисти. Нека президентът да каже кои са лобистите. Ако не може да го направи, поне да ни се извини, защото твърдя, че цялата комисия работихме честно.

Президентът Радев отрече да е изготвял становище към премиера Пламен Орешарски за самолетите "Грипен".

Румен Радев, президент на Р България: Премиерът Орешарски е искал моето мнение за един съвсем друг самолет, за една делегация на високо ниво от държавата, която беше на посещение в България, и аз съм му го дал. Мога да Ви кажа, че това е по най-добрия начин досега в България организирана процедура, по всички международни правила и стандарти за равнопоставеност, прозрачност и обективност. Пак ще помоля, нека тези хора да четат, не го правят изобщо.

Временната комисия, която проучва как е проведена процедурата за избор на нов изтребител, ще представи доклада с изводи от няколкомесечната си работа утре. Оттам посочиха неведнъж, че схемата за разсрочено плащане, която е станала задължително условие в класирането на офертите за нов изтребител, е дисквалифицирала неправомерно единият от участниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Своге откриха първата паралелка със специалност Електромобили
В Своге откриха първата паралелка със специалност "Електромобили"
Румен Петков: Темата за заплахата от Русия е абсурдна
Румен Петков: Темата за заплахата от Русия е абсурдна