НОВИНИ

Президент, премиер и опозиция се обединиха за обща европейска отбрана

Президент, правителство и опозиция се обединиха около нуждата от обща европеска отбрана и сигурност по време на форум в София. Румен Радев и Бойко Борисов, обаче, не бяха единни във вижданията си за развитието на армията. И докато държавният глава призова за незабавни стъпки за модернизация на въоръжените ни сили, Бойко Борисов поиска аргументи за завишавнане на разходите за армията. Във форума участваха президентът на ПЕС Сергей Станишев, министърът на отбрната Красимир Каракачанов и председателят на БСП Корнелия Нинова.

Николай Минков
от Николай Минков
17:40, 16.10.2017
Чете се за: 01:36 мин.
По света

Участниците във форума се обединиха около становището, че за участието в колективната отбрана на Европа, България спешно трябва да подобри състоянието на въоръжените си сили, да модернизира своята техника, а в този процес трябва да участва и Българския военно-промишлен комплекс.

Участието на България в бъдещата колективна европейска отбрана минава през отговора на няколко въпроса, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет. Дали ще инвестираме в собствената си сигурност, защото така искат и ни налагат нашите съюзници и партньори, или ще инвестираме в собствен отбранителен капацитет, защото да задоволим исканията на шепа военни.

Най-неотложната задача обаче остава модернизацията, заяви държавният глава.

Румен Радев, президент на Р България: Трябва да преодолеем категоричното изоставане в процесите за модернизация на въоръжените сили, технологичната бездна между нас и нашите съюзници. Мога да гарантирам, че към момента ние не можем съществено и като казвам съществено да допринесем за генериране на способности в единната европейска отбрана.

Премиерът Бойко Борисов поиска реални аргументи, за да може правителството да увеличи бюджета на армията, за сметка на сегашните приоритети на управлението като социална политика, образование, доходи.

Бойко Борисов, премиер: Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за война, тогава трябва да преориентираме държавата към такива условия- въоръжение, армия, пари насочваме в тая посока, но те не могат да стигнат за всичко. И ако това е консенсусът, действаме по тая тема.

Според премиера единствено общата европейска отбрана можа да гарантира сигурността на държавите-членки.

Бойко Борисов, премиер: Как ще се предпазим със 7,10,15 самолета, ако не действа някакъв европейски план. Ние трябва да си кажем и може би, ако президентът направи един КСНС само по тези заплахи, където да си говорими от къде ще дойдат. Тогава армията, Боцев, трябва да каже - ние каква война ще водим, от къде и как, ако дойдат, къде ще ги дислоцираме, какво ни трябва първо.

Според военния министър модернизацията е безсмислена, ако няма желаещи да облекат униформата.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Можем ли да говорим за модернизация, ако нямаме мотивиран личен състав. Недокомплектът в армията е неприятен - над 5 хил. човека. А защо се случи така? Защото първите 15 -20 г. след промените в армията се пипаше с мръсни политически ръкавици. Може ли да има обща европейска сигурност и обща европейска армия? Може, ако ЕС се откаже или определени фактори в ЕС се откажат от един съюз на две скорости.

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев начерта четири цели пред българското европредседателство, за да може страната ни да бъде в ядрото на общата отбрана, а не в периферията.

Сергей Станишев, председател на ПЕС: За съжаление сме свидетели в известен смисъл на нова надпревара във въоръжаването. ЕС не може да стои без действия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Командирът на ВВС с предупреждение за охранителните ни способности
Командирът на ВВС с предупреждение за охранителните ни способности
Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградско
Недостиг на психолози и педагогически съветници в училищата в Благоевградско