НОВИНИ

Радев: Имаме капацитет за охрана на въздушното пространство на Северна Македония

В Лондон започва Срещата на върха на НАТО, посветена на 70-ия юбилей от създаването на Алианса. На форума ще присъстват ръководителите на всички 29 страни-членки. Тази вечер, те са поканени на прием при Кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. България е представена от президента Румен Радев.

Александър Марков
от Александър Марков
12:17, 03.12.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света
БНТ: Какво очаквате от срещата на върха на НАТО
Румен Радев, президент на България: Очаквам една интересна и откровена дискусия. Светът е все по-динамичен и труднопредсказуем и залозите във вътрешнополитически, регионален и в глобален мащаб стават все по-големи. Затова и съвсем нормално НАТО е изправено пред редица предизвикателства , както външни, така и от вътрешен характер.

Изправен ли е Алиансът пред "мозъчната смърт" ?.

Румен Радев: Думите на френския президент Макрон определено предизвикаха разгорещени коментари, но за да се разберат правилно, трябва да се изчете цялото му интервю за "Икономист". С тези думи Макрон изразява своята тревога за бъдещето на НАТО, но пречупена през неговата загриженост и болка за бъдещето на ЕС.
Този форум е и важен шанс за България да се утвърждава като фактор за стабилността в ЮИЕ и да отстоява своя национален интерес. България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Северна Македония.
;

В британската столица пристигна и американският президент Доналд Тръмп. В дневния ред са предвидени разговори за бъдещето на Алианса и неговото единство, геополитическите предизвикателства пред НАТО, както и изграждането на 5G мрежата в Европа. За днес в Лондон са планирани протести срещу посещението на американския държавен глава.

България е представена от президента Румен Радев. Страната ни ще обсъди техническите детайли по охраната на въздушното пространство на Северна Македония. Според Радев, имаме капацитет и възможности охраната на въздушното пространство на Северна Македония да е на ротационен принцип с Гърция.

На въпрос на БНТ, държавният глава заяви, че думите на президента Макрон за "мозъчната смърт на НАТО" трябва да се разбират през необходимостта - ЕС да изгради собствени отбранителни способности. В рамките на форума Радев ще участва в срещи с Доналд Тръмп и Борис Джонсън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа жертва на урагана във Филипините
Първа жертва на урагана във Филипините
Парламентът обсъжда освобождаването на социалния министър Бисер Петков
Парламентът обсъжда освобождаването на социалния министър Бисер Петков