НОВИНИ

Президентите на Австрия и България: Трябва да се търси диалог с Русия

Президентът Румен Радев е доволен, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Българският президент и австрийският му колега са единодушни, че трябва да се търсят възможности за диалог с Русия и за общи проекти от взаимен интерес. Това стана ясно от съвместната пресконференция на Румен Радев и Александър Ван дер Белен, след срещата им на четири очи. Австрийският президент е на официално посещение у нас.

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:06, 03.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Александър ван дер Белен похвали усилията на България за опазването на външната граница на ЕС и изрази надежда те да получат признание с влизане на страната ни в Шенген. Румен Радев отбеляза, че мигрантският натиск към нашите граници в момента е нисък, както и че България работи много добре с Турция по този въпрос.

Очаква обаче Европа да бъде много по-ефективна и решителна в преодоляване на проблемите с мигрантския поток.

;

Президентите на България и Австрия са единодушни, че трябва да се търси диалог с Москва.

Румен Радев, президент на Република България: Аз се радвам, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент във Виена в началото на юни ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия. Да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение.
Александър Ван дер Белен, президент на Република Австрия: По отношение на Русия аз мисля, че е необходимо, не само да продължим дипломацията на посещенията, но и да продължим диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България.
;

Общо е желанието за задълбочаване на отношенията между София и Виена и доказателство за това е фактът, че за последните 7 месеца двамата президенти са се срещали 3 пъти. Стокообменът надхвърля милиард и 200 млн. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор у нас.

България ще настоява да не се намаляват парите за кохезия, за сметка на сигурността в новия финансов период, обяви Румен Радев. Според него европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без кохезия има риск от задълбочаване на разделението вътре в Европа.По думите му в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ по традиция отбелязва 6 май със специалното предаване Денят на храбростта
БНТ по традиция отбелязва 6 май със специалното предаване "Денят на храбростта"
Спират камионите над 12 тона по най-натоварените пътища на 4 май
Спират камионите над 12 тона по най-натоварените пътища на 4 май