НОВИНИ

Президентите на България и Египет проведоха официална среща в Кайро

България и Египет имат желание да обединят усилията си в борба с тероризма и нелегалната миграция. Това стана ясно от думите на президентите на двете държави Румен Радев и Абдел Фатах Ас-Сиси, след срещата им в Кайро. Египетският президент благодари за отправената му покана да посети България. От Кайро - специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:24, 26.03.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Българският държавен глава беше посрещнат с тържествена церемония в двореца Иттихадия в Кайро, а колегата му Ас-Сиси отбеляза, че тази визита е връхна точка в развитието на двустранните отношения и показва волята на двете страни за сътрудничество.

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения още през 1926 г. Двустраннните отношения са традиционно добри. Египет е най- големият търговски и икономически партньор на страната ни в Близкия изток и Африка.

Президентите Радев и Ас-Сиси обсъдиха регионални и международни теми от взаимен интерес, както и възможностите да се отговори на редица кризи . Общо е желанието за обединяване на усилите в преодоляване на съвременните предизвикателствата.

Абдел Фатах Ас-Сиси - президент на Египет: Разговаряхме за възможностите да дадем успешен отговор на незаконната миграция и на тероризма чрез отпор на държавите, които му оказват материална и политическа подкрепа. Говорихме и за разпределение на ролите и тежестта, свързани с незаконната миграция. Египет поема голямо бреме за осигуряване на своите граници и пресичане на възможностите за незаконната миграция.
Румен Радев - президент на България: България - като една от най-близките държави от ЕС до Египет, има своята отговорност проблемите, които съществуват в региона, гласът на Египет да бъдат чути по-силно в ЕС. Защото от ситуацията в района на Близкия изток и Северна Африка зависи и стабилността и сигурността на Европа.

Двамата президенти обсъдиха и работата на бъдещия съвместен Бизнес съвет. Отчетоха, че стокообменът вече е 1 млрд. долара, но потенциалът е много по-голям. Виждат възможности за съвместни проекти в отбраната, енергетиката , земеделието, хранително-вкусовата промишленост. Очакват и конкретни резултати от съвместния бизнес-форум, в който участват 30 български фирми.

Румен Радев - президент на България: Обсъдихме също така и сътрудничеството в областта на въздушния транспорт, на морския транспорт, така че да могат нашите граждани да общуват много по-лесно помежду си. Това е важно условие за успех в бизнеса, за успех в туризма.

Президентът Румен Радев разговаря също с премиера и председателя на парламента на Египет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски пожар затвори автомагистралата от Италия към Франция
Горски пожар затвори автомагистралата от Италия към Франция
Откриха над един тон кокаин край румънския бряг на Черно море
Откриха над един тон кокаин край румънския бряг на Черно море