България и Египет имат желание да обединят усилията си в борба с тероризма и нелегалната миграция. Това стана ясно от думите на президентите на двете държави Румен Радев и Абдел Фатах Ас-Сиси, след срещата им в Кайро. Египетският президент благодари за отправената му покана да посети България.

От Кайро - специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

Българският държавен глава беше посрещнат с тържествена церемония в двореца Иттихадия в Кайро, а колегата му Ас-Сиси отбеляза, че тази визита е връхна точка в развитието на двустранните отношения и показва волята на двете страни за сътрудничество.

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения още през 1926 г. Двустраннните отношения са традиционно добри. Египет е най- големият търговски и икономически партньор на страната ни в Близкия изток и Африка.

Президентите Радев и Ас-Сиси обсъдиха регионални и международни теми от взаимен интерес, както и възможностите да се отговори на редица кризи . Общо е желанието за обединяване на усилите в преодоляване на съвременните предизвикателствата.

Абдел Фатах Ас-Сиси - президент на Египет: Разговаряхме за възможностите да дадем успешен отговор на незаконната миграция и на тероризма чрез отпор на държавите, които му оказват материална и политическа подкрепа. Говорихме и за разпределение на ролите и тежестта, свързани с незаконната миграция. Египет поема голямо бреме за осигуряване на своите граници и пресичане на възможностите за незаконната миграция.
Румен Радев - президент на България: България - като една от най-близките държави от ЕС до Египет, има своята отговорност проблемите, които съществуват в региона, гласът на Египет да бъдат чути по-силно в ЕС. Защото от ситуацията в района на Близкия изток и Северна Африка зависи и стабилността и сигурността на Европа.

Двамата президенти обсъдиха и работата на бъдещия съвместен Бизнес съвет. Отчетоха, че стокообменът вече е 1 млрд. долара, но потенциалът е много по-голям. Виждат възможности за съвместни проекти в отбраната, енергетиката , земеделието, хранително-вкусовата промишленост. Очакват и конкретни резултати от съвместния бизнес-форум, в който участват 30 български фирми.

Румен Радев - президент на България: Обсъдихме също така и сътрудничеството в областта на въздушния транспорт, на морския транспорт, така че да могат нашите граждани да общуват много по-лесно помежду си. Това е важно условие за успех в бизнеса, за успех в туризма.

Президентът Румен Радев разговаря също с премиера и председателя на парламента на Египет.

Президентът Радев ще се срещне с египетския държавен глава

Президентът Радев ще се срещне с египетския държавен глава

Във втория ден от официалното посещение в Египет президентът Румен Радев ще бъде посрещнат с тържествена церемония в двореца Иттихадия, където ще разг...