Президентите на България и Ливан ще работят за откриване на пряка въздушна линия между София и Бейрут. Това стана ясно след срещата на двамата президенти. Президентът Румен Радев е на официални посещения в Ливанската Република по покана на своя колега Мишел Аун. Те обсъдиха и възможностите за увеличаване на стокообмена между двете страни и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инфраструктурата, енергетиката, земеделието, туризма.

Подробности предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

България високи цени усилията на Ливан за внасяне на баланс и търсене на мирно решаване на проблемите в регионален план, отбеляза президентът Румен Радев. Посочи, че Ливан е един от най-важните партньори и приятели на България в Близкия изток.

Президентът смята, че България може да бъде врата на Ливан към ЕС, а Ливан на България към Близкия изток. Той планира среща с ливанския посланик у нас и представители на авиокомпании, за да обсъдят възможността за скорошно откриване на директна въздушна линия между София и Бейрут.

Проблемите с бежанския поток бяха важен акцент в разговора. В Ливан има около 1,5 млн. бежанци от Сирия. Това я прави държавата с най-високата концентрация на бежанци на глава от населението - на всеки 4 души един е бежанец.

Мишел Аун, президент на Ливан: Острите проблеми все още не са ви достигнали. Боим се обаче, че ако нещата продължат, ако продължи тази криза някои от сирийците и палестинците ще бъдат принудени да преминат в Европа, това означава и преминаване на проблемите. При нас е налице икономическа криза, която поражда сблъсъци, защото когато хлябът не достига, избухват и проблеми.
Румен Радев, президент на Р България: България настоява Европа да се ангажира по-дълбоко с проблемите в региона, с проблемите на страните произход и на транзит на бежанците. Защото само финансовата подкрепа не е достатъчна. Европа трябва да се ангажира повече с гарантиране на сигурността в Европа.

В отговор на въпрос президентът Радев подчерта, че суверенно право на Ливан е да прецени кога да се приберат по родните си места сирийските бежанци.

Президентът Радев е на официално посещение в Ливан

Президентът Радев е на официално посещение в Ливан

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Ливанската Република по покана на своя колега Мишел Аун.