Русия е готова да включи Турция не само в производството на бойни самолети Су-35, но и на изтребители от пето поколение Су-57. Това заяви руският президент Владимир Путин, който днес прие Реджеп Ердоган. Президентът на Турция пристигна спешно в Москва, за да обсъди ескалацията на военните действия в Сирия.

Ердоган не крие притеснението си от офанзивата на сирийската армия срещу бунтовнически групировки в буферната зона в северозападната провинция Идлиб и в съседната Хама. Там турска военна паза се оказа под обсада, а има опасност и от нова многохилядна мигрантска вълна към Турция. Путин обаче е категоричен, че джихадистите в Идлиб трябва да бъдат неутрализирани.

Владимир Путин, президент на Русия: Терористите продължават да обстрелват позициите на сирийската армия. Опитват да атакуват и руски военни обекти. Зоната за деескалация не бива да служи като убежище за джихадисти или плацдарм за атаки.

Путин посочи алтернатива на договорената миналия септември в Сочи буферна зона в Идлиб. Това ще е зона за сигурност на южната граница на Турция, която ще спомогне за запазване на териториалната цялост на Сирия. Това се очаква да бъде темата на срещата му с Ердоган и с иранския президент Рухани в Анкара в средата на септември.

Ердоган и Путин откриха заедно годишното авиоизложение МАКС край Москва, след което руският президент съобщи, че двете страни започват активно да обсъждат не само доставки, но и участие на Турция в производството на изтребители Су-35 и Су-57. И така даде заявка Русия да се възползва от изключването на Анкара от програмата за американските Ф-35. Междувременно днес Москва започна доставката на втора противоракетна батарея С-400 на Турция.

Путин почерпи госта си със сладолед за 210 рубли.