НОВИНИ

Президентите на Русия, Турция и Иран обсъдиха ситуацията в Сирия

Президентите на Русия, Турция и Иран обсъдиха следващите си съвместни действия за дългосрочно регулиране на конфликта в Сирия. Без да обявяват конкретни решения от срещата, тримата лидери обявиха единодушно, че намирането на политическо решение за размирната държава никога не е било по-близо.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:45, 14.02.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Запазване на териториалната цялост на Сирия, предотвратяването на вакуум във властта и освобождаване на страната от всички терористи - това са основните акценти, които коментираха лидерите на Русия, Турция и Иран след четвъртата си среща в този формат. Зоната на Идлиб фокусира надеждите и опасенията на преговарящите.

Владимир Путин, президент на Русия: Бих искал да повторя, че създаването на зона за деескалация в Идлиб не трябва да бъде в ущърб на усилията в борбата с тероризма.

Мерки за оказване на хуманитарна помощ за сирийското население и създаване на условия за връщане на бежанци в страната е другата голяма тема, коментирана от тримата президенти. Според държавния глава на Иран - Хасан Рохани, Сирия трябва да бъде освободeна от всички терористи, независимо към коя фракция принадлежат.

;

Иранският президент Рохани обвини международната общност в бездействие спрямо Сирия и поиска САЩ да преразгледат политиката си за Близкия изток.

Хасан Рохани, президент на Иран: Израел бомбардира Сирия, когато си поиска, от ливанска територия. Нарушават въздушното ѝ пространство, нападат. За съжаление ООН и всички отговорни по света, мълчат за тези агресивния действия. Това мълчание значи, че те не искат мир в Сирия и региона.
;

Турският президент заяви, че изтеглянето на американските военни не бива да позволи в освободените територии отново да властват терористи.

Според Турция, въпреки провокациите на редица държави, има полза от усилията за запазване на спокойствието в Идлиб.

Редежп Ердоган, президент на Турция: Хвърлихме много политически усилия. Надеждите за политическо решение на конфликта никога не са били толкова силни.

Тримата президенти имаха и двустранни срещи по между си. Следващият етап от преговори за Сирия е насрочен за април, в Астана - столицата на Казахстан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Инвестбанк“ отрече да има нарушение в случая с паричния превод от Венецуела
„Инвестбанк“ отрече да има нарушение в случая с паричния превод от Венецуела
„Еърбъс“ спря производството на А380 само 12 години, след като беше създаден
„Еърбъс“ спря производството на А380 само 12 години, след като беше създаден