НОВИНИ

Президентите на САЩ и Русия одобриха съвместно изявление за Сирия

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин одобриха съвместно изявление за Сирия по време на краткия си разговор тази сутрин в кулоарите на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Дананг, Виетнам, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
09:38, 11.11.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света
президентите сащ русия одобриха съвместно изявление сирия

Документът е бил изготвен от американски и руски експерти и окончателно съгласуван между шефовете на дипломацията на двете страни Рекс Тилърсън и Сергей Лавров. Изявлението е било специално подготвено за срещата в Дананг, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Тръмп и Путин потвърждават важността на зоните за деескалация в Сирия в качеството им на временна мярка за понижаване на насилието и създаване на условия за уреждане на кризата в тази страна. Конфликтът в Сирия няма военно решение, смятат двамата президенти, които потвърждават ангажираността си към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия.

Тръмп и Путин потвърждават решимостта си да нанесат поражение на групировката "Ислямска държава" и се договарят да поддържат действащите военни канали за връзка с цел осигуряване безопасността на въоръжените сили на САЩ и Русия, както и за избягване на опасни инциденти с участието на силите на партньорите, които водят борба с ИД.

Президентите потвърждават, че тези усилия ще продължат до окончателния разгром на ИД. Тръмп и Путин приветстват сключения на 8 ноември в Аман меморандум между САЩ, Русия и Йордания, подкрепящ успеха на инициативата за прекратяване на огъня в зоната за деескалация в Южна Сирия. Президентите на САЩ и Русия призовават всички страни да увеличат приноса си за покриване на нуждите от хуманитарна помощ в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се децата с гръбначни изкривявания в Русе
Увеличават се децата с гръбначни изкривявания в Русе
Раница, която помага на крайниците
Раница, която помага на крайниците