НОВИНИ

Президентите на Турция, Русия и Иран проведоха тристранна среща в Анкара

Президентите на Турция, Русия и Иран обсъдиха днес в Анкара бъдещето на Сирия и евентуалните начини за решаване на кризата по дипломатичен път. Реджеп Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани се обявиха за повече хуманитарна помощ за сирийските бежанци, както и за активно участие на страните по целия свят не само на думи, но и с финансова помощ, за да бъде възстановена Сирия.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:44, 04.04.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Втори ден руският президент Путин е в Анкара, а днес към него и Ердоган се присъедини и иранският им колега Хасан Рохани. Тримата лидери се обединиха около една основна теза - връщането на сирийските бежанци по родните им места е приоритет. Без да навлизат в подробности, президентите намекнаха и че оттеглянето на войските на Съединените щати е ключова стъпка към постигането на мир в Сирия.

Според Ердоган, траен мир е невъзможен, докато всички замесени в конфликта страни не разберат, че както кюрдските бойци, така и джихадистката групировка „Ислямска държава“ работят за една и съща цел. А турската военна офанзива ще продължи, докато Сирия не бъде прочистена от кюрдски бойци, заяви Ердоган.

;
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Трябва да бъде ясно - териториалната цялост на Сирия зависи от това да се отнасяме еднакво към всички терористични групировки. Със скъпите ми руски и ирански приятели обсъдихме редица стъпки за решаване на кризата и ще работим заедно в името на това Сирия отново да бъде годна за живеене.

Турция и Русия ще финансират и изграждането на болници в Сирия. Руският президент Путин призова въпросът за хуманитарната помощта не се политизира, финансовата подкрепа да дойде от целия свят, а не само от конкретни държави.

Владимир Путин, президент на Русия: Хуманитарният въпрос зае важно място в нашата дискусия. Единодушни сме, че не трябва да се допуска политизиране на този въпрос и трябва да се спазва изцяло резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за облекчаване на страданията на мирното население на цялата територия на Сирия. Ще следим процеса по възстановяване на страната.
;

Без да посочва конкретни имена, иранският президент Рохани обвини някои държава, че по един или друг начин подпомагат терористи.

Хасан Рохани, президент на Иран: Някои страни обучиха терористите и сега същите тези терористи им продават петрол от Сирия.

Следващата среща по въпросите за сирийската криза между тримата лидери ще бъде в руския курорт Сочи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова се срещна с лидера на черногорските социалисти
Корнелия Нинова се срещна с лидера на черногорските социалисти
Големият Васил Михайлов на 80 години
Големият Васил Михайлов на 80 години