НОВИНИ

Президентите от групата "Арайолуш": Повече контрол на външните граници на ЕС

Повече сигурност за европейските граждани и засилване на контрола върху външните граници на ЕС. За това призоваха президентите от групата "Арайолуш" на съвместна пресконференция в резиденция "Бояна". Както знаете, вчера и днес в София и Пловдив се проведе 12-та среща на държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз. Десетимата президенти бяха единодушни, че многобройните кризи в съюза могат да се решат само с общи усилия. Категорични са също, че интеграцията на страните от Западните Балкани трябва да продължи.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:29, 15.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Няма държава,която сама да може да реши предизвикателствата, свързани с многобройните кризи, които ни съпътстват. Единственото работещо решение е общоевропейското, единодушни са президентите на Германия, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария и Финландия. Мигранската криза създава ново разделение, напомни Плевнелиев и подчерта, че единството на държавите е ключът към постигане на мир и стабилност в Европа.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Говорейки за миграционната криза, за кризата с тероризма ние знаем и се обединихме, че няма лесно и бързо решение, но сме единни, че сигурността на гражданите в Европа е тотален приоритет. Само заедно можем да дадем ефективен отговор. Ще засилим контрола върху външните граници на ЕС. Преминаването на големи групи мигранти неконтролируемо през ЕС е неприемливо.

Участниците в срещата изразиха подкрепа за единството на ЕС, убедени са, че всички трябва да положат усилия за възстановяването на доверието в него. Полският президент напомни, че няма държава, в която стандартът на живот преди присъединяването ѝ към ЕС, да е бил по-висок. Унгарският държавен глава е убеден, че България и Румъния трябва да станат част от Шенгенското пространство.

Йоахим Гаук - президент на Германия: Не сме имали германско правителство, нито скоро ще видим такова, което иска да каже "довиждане на Европа". Няма един проблем или криза, която националната държава може да реши по-добре в сравнение с Обединена Европа.

Процесът на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС трябва да продължи. Това беше едно от основите послания на президентите от групата "Арайолуш".

Брекзит изпраща до всички нас притеснителен сигнал, смята Плевнелииев, но според него членството на страните от Западните Балкани ще изпрати точно обратното послание за интеграция и за перспектива. Участниците в срещата не спестиха топлите си думи за страната ни и организацията на форума. Следващата среща ще е в Малта догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мост на влюбените вече и в Перник
Мост на влюбените вече и в Перник
Изгорялото училище в Карнобат отново отвори врати
Изгорялото училище в Карнобат отново отвори врати