Сърбия ще отпуска 3 пъти повече пари за българските медии в Западните покрайнини - това прави по 535 хил. евро годишно. Президентите Александър Вучич и Румен Радев се срещнаха с българското национално малцинство в сръбския Димитровград.

Топло посрещане на президентите Радев и Вучич в Димитровград. Добри новини за нашите сънародници в Западните покрайнини. Скоро ще има учебници на български и за учениците от гимназиалните класове. Разбраха се също да се възстанови окончанието „-ова“ за женските фамилни имена, както и да се върне старото име Цариброд на сегашния Димитровград.

Ще има финансова подкрепа за местните медицински пунктове.

Иван Николов, председател на КИЦ в Босилеград: Удовлетворен съм от това, че тази демонстрирана откритост и желание от двете страни да се решават проблемите на малцинството беше поставена по толкова ясен и категоричен начин. Оттук нататък очакваме резултати.
© БТА
Радев и Вучич посетиха сръбския Димитровград

Радев и Вучич посетиха сръбския Димитровград

Във втория ден от официалното му посещение в Сърбия, президентът Румен Радев и сръбския му колега Александър Вучич са в Димитровград, където се срещна...

Българското малцинство не трябва да разделя двата народа, а да ги обединява, призова президентът Радев.

Румен Радев, президент на Р България: Има нов дух в нашите отношения, и това е ясно от нашите срещи, има ангажираност на българската държава, има личен ангажимент на президента Вучич, но трябва тук да има спазване и на сръбските закони.
Президентът Радев и сръбският президент Вучич предлагат нов ГКПП

Президентът Радев и сръбският президент Вучич предлагат нов ГКПП

Да бъде изграден нов гранично контролно-пропускателен пункт между България и Сърбия ще предложат на изпълнителната власт президентите на двете стран...

Общо е мнението, че трябва да се търсят инвеститори и да се съживи бизнеса в района.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Ние сърбите обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите. Такъв не познавам. И ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска и държава.

Президентите положиха цветя на паметника на Нешков връх, където са погребани сръбски и български войници. Направена беше и първа копка на паметника на светите братя Кирил и Методий в гимназията в града, която носи тяхното име.