НОВИНИ

Президентски избори се провеждат в Украйна

В Украйна днес се провеждат президентски избори. За фаворити са сочени настоящият държавен глава Петро Порошенко и бившият министър-председател Юлия Тимошенко. Голямата изненада е комедийният актьор Володимир Зеленски, който събра широка обществена подкрепа. В изборния ден с особено внимание се следи и за хакерски атаки.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:22, 31.03.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Истинска армия от онлайн експерти са в готовност да предотвратят евентуални хакерски атаки срещу избирателната система в Украйна в деня на президентския вот.

Изборната намеса е любезният термин за хакерска атака, казват специалистите в украинската служба за сигурност. Докато украинците гласуват, те следят за шпионаж и кибертероризъм.

Евгений Шимкив - Служба за сигурност на Украйна: "Хакерските групи използват момента, за да осъществят своите атаки. Ако успеят да изкопчат информация за изборите, атаката им ще се случи в самия изборен ден".

Кошмарът на Службата за сигурност е да бъде ударена избирателната комисия, което може да изкриви резултатите от гласуването.

Това се случва през 2014 г., когато руски хакери проникнават в данните на Централната избирателна комисия. Администраторите засичат нежеланата намеса един час, преди да бъдат оповестени подправените резултати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словакия избра първата жена президент
Словакия избра първата жена президент
​Преместихме стрелките на часовника с един час напред
​Преместихме стрелките на часовника с един час напред