Президентът Румен Радев наложи вето на промените в закона за приватизацията, с които се предвиждаше ангажиментите на купувачите по приватизационни договори да важат за 5, а не за 10 години, при това със задна дата. Според държавния глава тези текстове не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат. Изненадващо от ГЕРБ съобщиха, че ще подкрепят президентското вето. От БСП го определиха като абсолютно основателно и припомниха, че са гласували против промените.

Държавният глава смята, че текстове от закона за приватизацията не обслужват интересите на държавата и българските граждани, а водят до съществени вреди и затова са посрещнати с основателно възмущение от обществото. Според Румен Радев тези действия на Народното събрание са в разрез с очакванията на българските граждани за утвърждаване на законността и справедливостта. Според мотивите на ветото, прилагането на ограничението за 5-годишен срок на специфичните задължения и спрямо действащите приватизационни договори ще има за последица освобождаване на купувачите от такива задължения, за изпълнението на които в договорите е предвиден по-дълъг срок. Така според президента ще се облагодетелстват и неизправни купувачи, които имат непогасени плащания за неустойки за период след тези 5 години.

От ГЕРБ ще подкрепят ветото на президента. От партията обясниха, че още вчера на среща при премиера дори са обсъждали нови законови поправки, за да спре популисткото говорене по темата.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Хубаво е, че президентът наложи вето, иначе не знам как щяхме да продължим това взаимно тълкуване на нормите, които сме приели. Но може би президентът има изпреварваща информация от вчерашното заседание при премиера, за да може днес да избърза с налагането на ветото. Не винаги конфронтацията, която някой залага да има между президентската институция и парламента, в случая с наложено вето - ние казваме - ще се съобразим с мотивите на президента и няма да внесем нашия законопроект.
​Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за приватизация

​Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за приватизация

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол заради разпоредби,...

Промените предизвикаха поредното напрежение в управляващата коалиция и бяха определени като лобистки от НФСБ.

Християн Митев - Обединени патриоти: Лично аз изразявам удовлетворение от това ,което чух като позиция на ГЕРБ, че те ще подкрепят ветото на президента, както то е внесено, така както ние настоявахме след приемането му в пленарна зала.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Трябва да прекратим всякакви нападки по каквато и да е тема. Може би трябва да подобрим комуникацията си, за да не изпадаме в подобни ситуации.
ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху промени в Закона за приватизацията

ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента върху промени в Закона за приватизацията

ГЕРБ ще подкрепят ветото на президента върху промените в закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Това съобщиха на брифинг преди минут...

От ляво заявиха, че подкрепят ветото и са против закона.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Той е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси в България да не си плащат задълженията. Единственият начин тези текстове да паднат в момента е да се подкрепи ветото на президента. Ние сме за това - такива облекчения на купувачи на предприятия да няма изобщо.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ:Във връзка със спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или определени бизнес лица, мога да кажа категорично, че никога и по никакъв повод ГЕРБ не е приемал и не е обсъждал такива текстове.

Утре икономическата комисия ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди ветото на президента. БСП са готови дори парламентът да заседава извънредно през лятната ваканция за решаване на казуса с промените в закона за приватизацията.