НОВИНИ

Изложба, посветена на Васил Левски в Президентството

Президентската институция отваря врати за граждани днес с изложба, посветена на Васил Левски и отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола.

изложба посветена васил левски президентството
bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 20.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Първата група посетители ще бъде посрещната от президента Росен Плевнелиев.
От 10.00 ч. до 16.00 ч. в Гербовата зала на "Дондуков" 2 всички желаещи ще могат да видят тефтерчето на Апостола и негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей "Васил Левски" в Карлово, Регионалния исторически музей - Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".
Централно място в експозицията заема тефтерчето на Васил Левски, което той е използвал през последните години от живота си - 1871 г.-1872 г. Ще бъдат изложени и други вещи на Васил Левски, като личното му кръстче, което му е било подарено от вуйчо му архимандрит Василий, неговата кама и сабя, фалшиви турски печати, с които Левски е подправял тескерета, оригинални фотографии на революционера.
Гражданите ще могат да видят и писма с кореспонденция на Апостола до съратници, в които се съдържат и безсмъртните му послания - "Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя - губя само мене си"; "Аз съм посветил себе си на Отечеството си - да му служа до смърт и да работя по народната воля".
Сред експонатите са и портативна печатница, използвана от Васил Левски, квитанции за постъпили парични суми в касата на Българския революционен централен комитет, родословното му табло от 1923 г. и други документи, които свидетелстват за работата на революционната организация в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха група мигранти в Бургас
Задържаха група мигранти в Бургас
ОТ СЕДМИЦАТА: Уебсайт за жените режисьори
ОТ СЕДМИЦАТА: Уебсайт за жените режисьори