НОВИНИ

Президентството: Разговорът с руския патриарх Кирил не е бил засекретяван

Визитата на руския патриарх Кирил продължава да отеква у нас. От ГЕРБ поискаха да бъде разсекретена стенограмата от разговора на президента с патриарха, за да стане ясно каква позиция е била изразена на срещата. От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че разговорите не са били засекретявани и не е водена стенограма. Остава напрежението сред патриотите заради критики на Валери Симеонов към руския патриарх. И днес лидерът на Атака Волен Сидеров настоя вицепремиерът Симеонов да се извини.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:54, 08.03.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Управляващите призоваха поради високия обществен интерес да бъде публикувана стенограмата от разговора на държавния глава с руския патриарх.

Тома Биков, ГЕРБ: За да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали българската национална позиция е била една при премиера и друга при президента. Ние се надяваме президентът като човек с ястребско поведение и като ястреб да е защитил българската национална позиция, това не е маловажно.

От прессекретариата на държавния глава отговориха, че българските национални интереси се отстояват твърдо и отговорно на всяка международна среща на президента Румен Радев. И че на въпросните разговори с руския патриарх не е водена стенограма. В редиците на патриотите пък и днес продължи напрежението, предизвикано от думите на вицепремиера Валери Симеонов за патриарх Кирил. Вчера пред БНТ той определи руския патриарх като цигарения митрополит на Русия, агент от КГБ и второразрядно съветско ченге. Волен Сидеров поиска Симеонов да се извини за думите си.

Волен Сидеров - председател на ПГ на ОП: Да обидиш главата на църквата, значи да обидиш вярата, да обидиш Бог. Това е недопустимо. Стабилността на една коалиция зависи от принципите, на които тя е стъпила. Да си играеш със стабилността на коалицията не е моя игра. Аз просто отговарям на едни нападки, които смятам, че са категорично недопустими - представете си някой да нарече папата - лъжец и измамник от католическия свят - той ще бъде приключен като политическа кариера.
Валери Симеонов - вицепремиер: Не е нормално поведението на този човек да идва в България и да се държи по този начин.

От ГЕРБ заявиха, че правителството не стои зад думите на Симеонов.

Красимир Велчев, ГЕРБ: Това са възрастни хора, те могат да отговарят за своите постъпки. Иначе ако предлагате и това, следващата сряда министър-председателят да направи родителска среща с техните родители.

От Воля изразиха възмущение от поведението на крайните националисти.

Веселин Марешки - председател на Воля: Единият казал, че ще воюваме с Русия, другият му казва да се извини. Ами като имат такива непримирими противоречия, кое ги свързва в една коалиция? Това не е ли за пореден път доказателство за думите ми, които ги повтарям от една година за коалиция далавера?

От Воля посочиха, че поотделно ВМРО, Атака и НФСБ не могат да влязат в парламента. И ще внесат законови предложения да не се допуска участие на коалиции в предизборната борба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки осми човек у нас е с хронично бъбречно заболяване
Всеки осми човек у нас е с хронично бъбречно заболяване
Йорданка Фандъкова показа първия от новите влакове за третата линия на метрото
Йорданка Фандъкова показа първия от новите влакове за третата линия на метрото