За осма поредна година фондация „Национален алианс за работа с доброволци" и фондация „Лале" раздадоха наградите в националния конкурс „Доброволческа инициатива". Целта на конкурса е да бъдат отличени най-ефективните и интересни инициативи в България. Домакин на събитието беше президентът Румен Радев.

Тази година номинирани бяха общо 58 инициативи от цялата страна, голямата наградата получиха три проекта. Сдружението „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България" получи наградата за обновяването на заслона „Кончето" в Пирин, с което ще се повиши сигурността на хилядите туристи.

Другият отличен проект е „Да спасим кестените" на Организацията на българските скаути. В него се включват над 200 деца от Варна, Шумен и Русе, като поставят къщички и хранилки за синигери. Птиците са естествен враг на молците, които унищожават листата на дърветата. Фондация „Нашите недоносени деца" беше отличена за инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета". Жените изработват от фин памук малки октоподи, които се поставят в кувьозите при бебетата.

Мая Рашева: И вместо да дърпат тръби и маркучи в кувьоза, това пипало е напомнящо пъпната връв, която определено много им липсва.

Президентът поздрави доброволците и посочи, че с примера си увличат и другите около обществено значими каузи.

Румен Радев, президент: Успехът се измерва с онова, което си сторил за другите. Голямото постижение е подадената ръка и преодоляването с общи усилия на даден обществен проблем.

От Националния алианс за работа с доброволците призоваха да бъде изработен и приет закон за доброволчеството у нас.