Президентът Румен Радев се срещна с почетни консули на България зад граница. В срещата се включиха 71 души, представляващи страната ни в 45 държави. Президентът благодари за ангажираността им в благородната мисия.

Румен Радев подчерта, че за него е изключително важно да се подкрепят правата и инициативите на българските граждани зад граница, особено в страните, където нямаме дипломатически представителства - инициативи като разкриване на детски градини, училища и църковни настоятелства за българските общности и доброто представяне на страната ни като инвестиционна дестинация

По-рано днес с почетните консули на България се срещна и Вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя заяви, че на фона на предизвикателствата в света България води балансирана и миролюбива политика, а като основни приоритети на българската външна политика посочи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието и възраждането на отношенията със страните от Африка, Азия и Близкия изток.

Отбеляза, че операцията по издирването на алпиниста Боян Петров, която не би могла да се случи без почетния ни консул в Непал

Външният ни министър подчерта и помощта, която почетните консули оказват на българските граждани по света и даде за пример случая с Бхола Биграм Тхапа.