Пет големи свинекомплекса в Северна България вече са засегнати от заразата с африканска чума. 26 са огнищата при домашните свине и още толкова са случаите при заразени диви прасета. Президентът Радев свика среща с представители на компетентните институции във връзка с африканската чума. Според държавния глава тя е само част от общата кризисна ситуация в страната и в нея влиза хакерският пробив в НАП, сделката за изтребителите и набиращите сила протести за избора на нов главен прокурор.

Вижте повече подробности от прякото включване на Зоя Велинова!

На срещата Румен Радев заяви, че държавата трябва да покаже своята отговорност в кризата с африканската чума.

Румен Радев - президент на България: Тя засяга не само бранша, животновъдния бранш, но засяга всички българи, особено хилядите българи, които разчитат за своята прехрана на домашните животни, които отглеждат сами.

Според Томислав Дончев проблемът идва от това, че стопаните отказват да изпълняват нарежданията на ветеринарите. Подстрекават ги хора, които обикаляли и казвали "Няма чума". Дончев разказа за комични случаи да се крият прасета в спални или пренасянето им нощем по горски пътеки и пътища.

Томислав Дончев - вицепремиер: Имаме проблеми с кметове на населени места, не съдействат достатъчно, често се отправят и абсолютно противоречиви послания към хората. Най-страшно ще бъде, ако епидемията от африканска чума по свинете я съчетаем с епидемия от политическа глупост.

Земеделският министър Десислава Танева призна, че сроковете, дадени на хората в 20-километровите зони за унищожаване на прасетата са кратки, но това е правилният път.

Десислава Танева - министър на земеделието: Ние трябва да бързаме, за да изпреварим вируса. Да, бързането, сроковете са такива, за да предотвратим и да спрем разпространението на заразата. Ние сме притиснати от времето от това.

За да се опазят незасегнатите досега свинекомплекси, министър Танева не изключи в бъдеще да се приложи още по-тежка мярка - да се стигне до унищожаване на всички прасета в личните стопанства, независимо от това на какво разстояние са от големите комплекси.

Президентът Радев настоя да има финансов стимул за стопаните, които евтаназират прасетата в 20-километровата зона около големите свинекомплекси и за това трябва да се потърси помощ от Европейската комисия.


Нови огнища на африканска чума по свинете у нас

Нови огнища на африканска чума по свинете у нас

За първи път е открито огнище на заразата в област Силистра, в индустриална ферма в село Попина. Ново огнище има и в Русенско - в лично стопанство. Аф...

Потвърдиха огнище на чума по свинете в пета индустриална ферма у нас

Потвърдиха огнище на чума по свинете в пета индустриална ферма у нас

Бедствено положение е обявено в Силистренска област от днес до понеделник във връзка с потвърдения случай на Африканска чума в свинекомплекса в село П...