С тревога следя действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата. Това се казва в официална позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им, се казва още в позицията на президента.

Кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи, продължава Румен Радев и задава следните въпроси към правителството:

- Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение?

- Защо се пренебрегва ваксинирането?

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата, категоричен е президентът.

Зам.-министърът на земеделието: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Зам.-министърът на земеделието: Животновъдите ще получат пълна субсидия за 2018

Ще спази ли властта обещанието да обезщети животновъдите след масовата евтаназия на добитък в Ямболска област - гост по темата в "Денят започва" беше...

В изявлението си той допълва, че очаква адекватно компенсиране на материалните щети от болестта, а времето за възстановяване качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще.

Вицепрезидентът: Държавата не беше на мястото си по проблема с животинската чума

Вицепрезидентът: Държавата не беше на мястото си по проблема с животинската чума

Държавата не беше на мястото си по време на овладяването на кризата с чумата по животните в странджанските села. Това заяви във Велико Търново вицепр...