НОВИНИ

Президентът Радев: Конкурсът за закупуване на военни самолети е опорочен

Президентът Румен Радев коментира намерението на кабинета да започне преговори за закупуване на бойни самолети тип F-16, което се очаква да стартира тази седмица. Той определи това като удар по България.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
12:17, 06.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

„Опорочен“. Така президентът Румен Радев определи конкурса за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили. По думите му настоявал да се спази процедурата и финансовата рамка, а правителството направило точно обратното.

Румен Радев - президент на Република България: Обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата.
;

Президентът отправи критика към парламента и за прегласуването на условията по конкурса.

Румен Радев - президент на Република България: Това за мен е скандално. Това говори изобщо за процеса, пълното неуважение към процедурите, към процеса на избор.

Президентът напомни, че имало популистки изказвания, според които не купуваме изтребители, за да имаме пари за пенсии.

Румен Радев - президент на Република България: Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече, и то за по-малко самолети.


;

Стилът на управление, според Радев, си проличал и при организацията по пускане на новите електронни винетки, която нарече хаотична.

Румен Радев - президент на Република България: Липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност.

Президентът коментира и критиките, че новогодишно му обръщение било изпълнено с негативизъм.

Румен Радев - президент на Република България: Аз не разбирам защо хората се страхуват от истината. Всички моменти са неудобни, когато трябва да се изрекат неудобни истини. Но никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите.

Дали ще има повече единство тази година зависи от властите, категоричен беше Радев. То можело да се постигне само ако работят в името на българските граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Богоявленският кръст беше хвърлен във Варна
​Богоявленският кръст беше хвърлен във Варна
Тържествено освещаване на бойните знамена
Тържествено освещаване на бойните знамена