НОВИНИ

Президентът Матарела връчи мандат на Конте за нов кабинет

В Италия кризата в управлението е на път да приключи. Преди час президентът Серджо Матарела прие в двореца Куиринале в Рим досегашния премиер Джузепе Конте и му връчи мандат за съставяне на правителство. Това стана възможно, след като Движението "Пет звезди" и Демократическата партия се споразумяха да управляват заедно.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:42, 29.08.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Доскоро политически врагове, от днес - партньори във властта. Движението "Пет звезди" и Демократическата партия влязоха в неочакван съюз, въпреки дълбоките си политически различия, за да спасят страната от нови избори във важен момент. И също - за да не дадат възможност на партията Лига на Матео Салвини да дойде триумфално на власт при евентуален нов вот.

Така Салвини се оказа изместен от центъра на общественото внимание. След като получи мандат от президента, Джузепе Конте трябва да състави проектопрограма и да избере министрите за своя втори кабинет.

Лидерът на Движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо изтъкна, че е отказал премиерския пост, предложен му от бившите му партньори от Лига, само за да запазят коалицията. "Не бягаме от отговорност, като някои други" - каза ди Майо.

Досегашният му партньор Салвини насочи словесния си залп срещу Демократическата партия, като я обвини, че никога не печели избори, но все стига до властта - нещо, за което, по думите му, избирателите ще я накажат. Новата коалиция все още е твърде крехка - предстои договарянето на обща платформа за управление, както и разпределението на министерските кресла.

Неотложните задачи пред новия кабинет са бюджетът на страната за следващата година, който трябва да е готов до средата на октомври и очакваното в Брюксел предложение за еврокомисар от Рим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните за убийството край Негован са направили самопризнания
Задържаните за убийството край Негован са направили самопризнания
НАП ще оспорва глобата от 5,1 млн. лева за теча на лични данни
НАП ще оспорва глобата от 5,1 млн. лева за теча на лични данни