След повече от седмица на протести, алжирският президент Абделазис Бутефлика внесе кандидатурата си за изборите за държавен глава, но обеща да не изкара мандата си докрай. Алжирци организираха демонстрация и в Париж. Френското външно министерство заяви, че се надява изборите в Алжир през април да протекат в добри условия.

На 82 години, президентът на Алжир Абделазис Бутефлика на практика не се появава публично заради заболяване. Шефът на кампанията му прочете изявление от негово име, след като кандидатурата на Бутефлика беше внесена за пети пореден мандат.

На фона на протести срещу решението му, държавният глава предлага ключови промени, ако бъде избран - по-точно конференция за политически ,икономически и социални реформи в Алжир и референдум за нова конституция.

Той даде и конкретен отговор на протестиращите.

Абделгани Заалян, шеф на предизборната кампания на президента Бутефлика: Ще бъдат организирани предсрочни президентски избори,в които аз няма да участвам.
Президентът на Алжир Абделазис Бутефлика
Президентът на Алжир Абделазис Бутефлика © БГНЕС

Исканията на демонстрантите обаче не се изчерпват с кандидатурата на президента.

Сиди Али, демонстрант в Алжир: Системата трябва да се промени, не говоря само за Бутефлика,а за цялата система.
Ранени и арести при най-масовите протести в Алжир след Арабската пролет

Ранени и арести при най-масовите протести в Алжир след Арабската пролет

82-годишният алжирски президент Абделазиз Бутефлика е в реанимация в Женевска болница. Той е бил транспортиран до Швейцария със самолет почти в безсъз...

Подобни бяха и исканията на алжирски демонстранти в Париж.

Ясин, алжирски демонстрант в Париж: Ние не сме против господин Бутефлика, ние сме против системата.

Изборите в Алжир са на 18 април

Крайният срок за подаване на кандидатури изтече в полунощ. Освен Бутефлика още седем души ще борят за гласовете на избирателите. Алжирската опозиция не се обедини около нито един от тях.