НОВИНИ

Президентът на Австрия ще назначи днес новите министри в кабинета на Курц

Видеоаферата от остров Ибиса предизвика тежка политическа криза в Австрия. Страната е изправена пред прецедент. По обед предстои президентът да назначи министрите на местата, освободени вчера от Партията на свободата. Скандалът с видеото обаче продължава. Във Виена очакват също днес да се появят нови компрометиращи записи.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:35, 22.05.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

За втори път от събота насам президентът на алпийската република направи обръщение към нацията. Той апелира към своите сънародници за кураж и увереност в преодоляването на кризата.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Това, което видяхме, е картина на политическо пренебрежение и неуважение, което прекрачва граници и руши доверие. Все още не знаем, колко са големи щетите от това. Мнозина смятат, че това е типично и всички политици са еднакви. Разбирам тази реакция след първия шок, но моля да се вгледате по-внимателно.

В своето обръщение президентът опита да вдъхне оптимизъм. Същевременно се обърна към политиците и им припомни за държавническата отговорност, която носят. Според австрийския президент моментът не е подходящ за вадене на партийни дивиденти и произнасяне на изборни речи. Канцлерът Курц вече е готов с предложенията за нови министри, които да заемат освободените вчера места.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Считам това за ключова стъпка в гарантирането на сигурността в страната и способността ни за действие на европейско равнище в следващите важни месеци. Правителството носи отговорност в Австрия, но също така и в Европейския съюз. Обещавам, че ще изпълня тази отговорност по най-добрия начин.

Последното вече не е много сигурно, защото в понеделник ще има вот на недоверие срещу Курц. В парламента той има само 62 от 183 депутати. Така за първи път в историята на Австрия е възможно да се стигне до назначаването на служебен премиер. В редиците на десните популисти днес също расте напрежението. Очакват се нови записи. Освен това се подозира, че техният поръчител е в собствените редици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Софийския университет отбелязват 175 години българска журналистика
В Софийския университет отбелязват 175 години българска журналистика
Засилени мерки за сигурност преди началото на абитуриентските балове
Засилени мерки за сигурност преди началото на абитуриентските балове