Видеоаферата от остров Ибиса предизвика тежка политическа криза в Австрия. Страната е изправена пред прецедент. По обед предстои президентът да назначи министрите на местата, освободени вчера от Партията на свободата. Скандалът с видеото обаче продължава. Във Виена очакват също днес да се появят нови компрометиращи записи.

За втори път от събота насам президентът на алпийската република направи обръщение към нацията. Той апелира към своите сънародници за кураж и увереност в преодоляването на кризата.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Това, което видяхме, е картина на политическо пренебрежение и неуважение, което прекрачва граници и руши доверие. Все още не знаем, колко са големи щетите от това. Мнозина смятат, че това е типично и всички политици са еднакви. Разбирам тази реакция след първия шок, но моля да се вгледате по-внимателно.

В своето обръщение президентът опита да вдъхне оптимизъм. Същевременно се обърна към политиците и им припомни за държавническата отговорност, която носят. Според австрийския президент моментът не е подходящ за вадене на партийни дивиденти и произнасяне на изборни речи. Канцлерът Курц вече е готов с предложенията за нови министри, които да заемат освободените вчера места.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Считам това за ключова стъпка в гарантирането на сигурността в страната и способността ни за действие на европейско равнище в следващите важни месеци. Правителството носи отговорност в Австрия, но също така и в Европейския съюз. Обещавам, че ще изпълня тази отговорност по най-добрия начин.

Последното вече не е много сигурно, защото в понеделник ще има вот на недоверие срещу Курц. В парламента той има само 62 от 183 депутати. Така за първи път в историята на Австрия е възможно да се стигне до назначаването на служебен премиер. В редиците на десните популисти днес също расте напрежението. Очакват се нови записи. Освен това се подозира, че техният поръчител е в собствените редици.

Вот на недоверие за австрийския канцлер Курц след скандала с корупция

Вот на недоверие за австрийския канцлер Курц след скандала с корупция

Австрийският канцлер Себастиан Курц ще бъде изправен пред вот на недоверие в парламента след скандал, сложил край на коалицията му с крайнодясна парти...