НОВИНИ

Президентът на Боливия подаде оставка

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви, че подава оставка след три седмици кървави протести заради спорното му преизбиране и след като армията и полицията оттеглиха подкрепата си за него, съобщи АФП.

bnt avatar logo
от ?HKEI
11:15, 11.11.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
президентът боливия подаде оставка

„Напускам поста си като президент“, заяви Моралес в телевизионно обръщение. По-рано няколко министри и председателят на долната камара на парламента подадоха оставки, а военните призоваха държавния глава също да се оттегли от поста си.

Улиците на Ла Пас веднага избухнаха в радост, а боливийците отпразнуваха оставката с фойерверки и развяха червено, жълто и зелено знаме на страната.

Моралес, който е на 60 години и е на власт от 2006 г., беше обявен за победител в президентските избори на 20 октомври с малка разлика, което му даде спорен четвърти мандат.

Опозицията обаче заяви, че има измама при преброяването на гласовете, в резултат на което започнаха улични протести. По време на трите седмици безредици, загинаха трима души, а стотици бяха ранени.

Организацията на американските държави отчете нередности в почти всички аспекти на изборите.

Докато скандиращите боливийци демонстрираха по улиците, Моралес свика нови избори, но това очевидно не беше достатъчно, за да успокои размириците и командващите въоръжените сили и полицията се присъединиха към призивите за оставка на президента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчи българския флаг на антарктическата ни експедиция
Президентът връчи българския флаг на антарктическата ни експедиция
Уволниха директора на болницата в Пазарджик
Уволниха директора на болницата в Пазарджик