Европейската интеграция на Западните Балкани е условие за стабилност, сигурност и общ напредък на целия Европейски съюз. Това заяви президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега. Филип Вуянович е на официално посещение у нас.

Президентът Филип Вуянович е първият лидер на страна от Западните Балкани, който посещава страната ни дни след като България пое председателството на Съвета на ЕС. Той не скри своята благодарност, че България изведе като приоритет за председателството европейската перспектива и свързаност на държавите от региона.

Филип Вуянович - президент на Черна гора: За Черна гора, а вярвам и за останалите държави от Западните Балкани, това е възможност да ускорят своите действия за интеграцията. Максимално да използват шанса, който България осигурява за по-добрата комуникация както с брюкселската администрация, така и с другите страни членки на съюза.
© Христо Касабов / БТА

Президентите на Черна гора и България са единодушни, че просперитет и инвестиции може да има само при сигурност и стабилност в региона. Общо е мнението, че политическият диалог е много активен, но икономическите връзки трябва да се подобрят.

Румен Радев - президент на България: Ние ще работим за по-голямата свързаност на региона - транспортна, енергийна, дигитална. За нас е изключително важно нашите граждани да могат да пътуват по-добре, по-често, по-свободно. Защото най-важна е комуникацията между нашите граждани.

Премиерът Бойко Борисов заяви пред госта, готовността на страната ни да продължи да помага в преговорния процес на Черна гора. Филип Вуянович се срещна и с председателя на парламента Цвета Караянчева.