НОВИНИ

Президентът на Израел: Всички страни да обединят усилия за борба с тероризма

Президентът Росен Плевнелиев съобщи новината, че виновните за терористичния атентат край Сарафово ще бъдат дадени на съд на израелския си колега. Реувен Ривлин е на държавно посещение у нас. Израелският президент подчерта, че всички страни трябва да обединят усилията си за борба с тероризма.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:51, 07.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Президентът Росен Плевнелиев специално подчерта добрата координация между България, Израел и партньорските служби, благодарение на която вече има конкретни резултати за атентата в Сарафово. Според него, целта на терористите не е изпълнена, защото броят на израелските туристи у нас не само, че не е намалял, а даже се е увеличил. Увери, че се полагат всички усилия подобни трагедии да не се повтарят.

Росен Плевнелиев - президент на България: Никой от нас няма да се успокои докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези, които мотивираха и организираха атентата в Сарафово през юли 2012 г. Това ще се случи много, много скоро, имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни.

Реувен Ривлин напомни, че никога няма да бъде забравена закрилата, която българските евреи получават по време на Втората световна война.

Реувен Ривлин - президент на Израел: 48 хиляди евреи оцеляха през Холокоста, благодарение на героизма на българите. И днес сме свидетели на вашата решителност пред пламъците на омразата и тероризма. Пламъци, пред които нито една нация не остава неприкосновена. Всички ние заедно трябва да заявим твърдо и сплотено, че яростно ще се борим срещу тероризма и поддръжниците му.

В разговор с премиера Борисов, Реувен Ривлин чу, че страната ни има желание да привлича повече израелски инвестиции. Очакванията са и за увеличаване на търговски контакти. По-късно президентите Плевнелиев и Ривлин откриха паметник, посветен на спасените евреи в България, след което израелският президент се срещна с представители на израелската общност в Синагогата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу прекъсната концесия за сметосъбиране
Протест срещу прекъсната концесия за сметосъбиране
Нелегални гонки тормозят жителите на Пловдив
Нелегални гонки тормозят жителите на Пловдив