Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на рамките на форума на Г-20 в Япония, както и с китайския лидер Си Дзинпин. Междувременно китайският президент пристигна в Северна Корея.

Двудневното посещение на Си Дзинпин е първата държавна визита на китайски лидер в Пхенян от 14 години и първата за него като президент. Разговорите между Си Дзинпин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун ще са и първите очи в очи след срещата в Ханой през февруари между Ким и президента Доналд Тръмп, завършила без резултат. Водещо място в дневния ред ще има севернокорейската ядрена програма - тема, която се очаква китайският президент да обсъди с Доналд Тръмп на срещата им в рамките на форума на Г-20 в Япония. Си и Ким са се срещали четири пъти в Китай, а Пекин е най-важният политически и икономически партньор на Пхенян.

© БГНЕС

За Северна Корея от особена важност е въпросът за облекчаването на тежките международни санкции, наложени на страната. Китайският президент е придружаван от висши фигури от управлението на страната, включително ръководителя на държавното икономическо планиране. Възможно е Пекин да предложи мерки за подпомагане на изнемогващата севернокорейска икономика. Сред тях са проекти за сътрудничество, експертна помощ от Китай за технологично обновление и увеличаване потока от китайски туристи в Северна Корея.