НОВИНИ

Президентът на Китай обеща по-широко отваряне на националната икономика

Президентът на Китай Си Дзинпнин обеща развитие на китайския социлиазъм и по-широко отваряне на националната икономика. В заключителната си реч на годишната сесия на парламента, китайският лидер представи визията си за бъдещето на страната.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:23, 20.03.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Без изненади и емоционални речи - обикновено така протичат сесиите на китайския парламент. Си Дзинпин обаче използва заключителното си изказване, за да се обърне към всички китайци и към международната общност.

Си Дзинпин, президент на Китай: Трябва да запазим суверенитета и териториалната цялост на страната и да постигнем пълно единство. Това е стремежът на целия китайски народ. Всеки опит да бъде разделена страната, ще се провали.

Предупреждението е насочено към Хонконг - полуавтономният град, който иска повече независимост; и към Тайван, за който Пекин настоява да се спазва принципа "Един Китай".

Китайският лидер обеща сбъдване на "китайската мечта" - стратегия, създадена от него и според която до 2020 г. страната трябва да стане по-заможна. Пекин ще продължи да се "отваря" и към света с възраждането на Пътя на коприната.

Ли Къцян, премиер на Китай: Напоследък се говори за евентуална търговска война между Китай и Съединените щати. Но не мисля, че тя ще е от полза за някой. В тази война няма да има победител.

Китай не се стреми към хегемония и нито една държава няма да стане жертва на китайското развитие, заяви китайският лидер. Си Дзинпин е на поста от 2013 г. Определян е като символа на промените в Китай и като най-влиятелния човек в страната. А с поправка в Конституцията, парламентът му осигури неограничено управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ски и сняг на Пампорово и през априлската ваканция
​Ски и сняг на Пампорово и през априлската ваканция
Прокуратурата повдигна 7 обвинения на бившия началник на полицията в Асеновград
Прокуратурата повдигна 7 обвинения на бившия началник на полицията в Асеновград