НОВИНИ

Президентът на КНСБ: Средна заплата от 1950 лева до 2022 г. е възможна

Достигане на средна заплата до 1950 лв в България е възможно, ако през следващите четири години се запазят сегашните темпове на увеличаване на доходите. Това прогнозира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" президентът на синдиката КНСБ Пламен Димитров.

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 18.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Нашата прогноза е, че ако доходите растат с между 12 и 15 процента годишно до 2022 г., от 1200 лв, колкото е сега средната заплата в страната - ще достигне до 1900-1950 лв.

През миналата година реалното увеличение на доходите у нас е било между 40 и 100 лв., след приспадане на инфлацията.

Димитров посочи, че интересът на синдиката е по-бързо увеличаване на по-ниските доходи.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Това, което искаме е за нископлатените работници да има ускорени стъпки и повече увеличение.

В момента две трети от работещите получават заплата до средната и под нея, а работещите бедни устойчиво са между 600 и 800 хиляди. 440 000 души са на минимално възнаграждение.

Президентът на КНСБ коментира като основен проблем в България силното разделение между най-ниските и най-високи доходи, което е осем пъти. В Германия същото съотношение е два пъти по-малко.

Според Димитров единна европейска минимална заплата не може да има. Става дума само за общи критерии за определяне на европейски минимални заплати, подчерта той.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Слабо земетресение е регистрирано до ГКПП Илинден​
​Слабо земетресение е регистрирано до ГКПП "Илинден"​
Намерено е оръжие като използваното за едно от убийствата в Костенец
Намерено е оръжие като използваното за едно от убийствата в Костенец