Президентът на Малдивите Абдула Ямин обяви извънредно положение в страната, което ще продължи 15 дни, предадоха световните агенции. Извънредното положение засилва правомощията на силите за сигурност да арестуват предполагаеми престъпници. Въвеждат се ограничения в свободата на събиране. Правителството ще има и допълнителни правомощия да разпорежда претърсвания и запориране на имущество.

© БТА

Обявеното извънредно положение задълбочава кризата в архипелага, намиращ се в Индийския океан. Миналата седмица Върховният съд анулира присъдите за тероризъм, корупция, измяна и отклоняване на средства, наложени през 2015 г. на девет опозиционери и на бившия президент на Малдивите Мохамед Нашид, който живее в изгнание във Великобритания.

Съдът настоя за освобождаването на онези, които се намират в ареста. Мотивите му за това решение бяха, че присъдите са били политически. Президентът на Малдивите обаче отказа да изпълни заповедта на съда и отправи предупреждение срещу всякакъв опит да бъде свален или арестуван. Държавният глава прати и три писма до Върховния съд, в които го призовава да промени решението си за освобождаването на опозиционерите.

Върховният съд освен това постанови миналата седмица в парламента да се върнат 12 депутати, отстранени след като се отцепиха от партията на Ямин. Това решение позволява теоретично на опозицията да си върне абсолютното мнозинство в парламента, наброяващ 85 депутати. Така тя може да свали правителството и президента. Репресиите, извършвани от президента над опозицията в последните години, навредиха на имиджа на Малдивите като райска и луксозна туристическа дестинация. Архипелагът наброява 400 000 жители, отбелязва Франс прес.

Малко след като бе обявено извънредното положение днес, силите за сигурност на Малдивите влязоха в сградата на Върховния съд, предаде Ройтерс, като се позова говорителя на съда Файзал Адам. След обявяването на извънредното положение бе задържан бившият президент на Малдивите - Мамун Абдул Гаюм, предадоха световните агенции, като се позоваха на негови близки.

Бившият президент, който е на 80 години, управлява страната 30 години до първите демократични избори, произведени през 2008 г. После застана на страната на настоящата опозиция. Той е бил арестуван в дома си в столицата на Малдивите - Мале, написа в Туитър неговата дъщеря Юмна Мамун. Заедно с него е бил задържан и зет му.

По повод нарастващото напрежение на Малдивите Белият дом призова властите да уважават демократичните институции, предадоха световните агенции. Америка е на страната на народа на Малдивите, се казва в туит на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Правителството и армията на Малдивите трябва да уважават правото, свободата на слово и демократичните институции. Целият свят ви гледа, се допълва в съобщението.