Отстраненият президент на Молдова Игор Додон, заяви, че няма да подава оставка. Опoзиционната "Демократическа партия" покани "Социалистическата партия" и блокът "Сега", който сформираха кабинет в събота, на преговори.

Игор Додон, когото конституционният съд отстрани от власт, говори с дипломати от над 30 държави, благодари им за признаването на легитимността на кабинета на Майа Санду и обяви, че няма да подава оставка. Додон очерта три сценария. Първият - активизиране на всички институции, което да осигури плавен преход на властта, вторият - "Демократическата партия" да не признава действията на правителството и парламента и третият - пълна дестабилизация.

Ситуацията в Молдова остава сложна - страната има правителство - коалиция между политическия блок "Сега", в който влизат няколко формации с проевропейска ориентация, и "Социалистическата партия", подкрепяна от Додон. За премиер е избрана Майа Санду - лидер на Партията на действието и солидарността, част от блока "Сега". В опозиция е "Демократическата партия" на олигарха Владимир Плахотнюк, която упрaвляваше Молдова до изборите през февруари, които не излъчиха ясен победител. Смята се, че олигархът и приближените му контролират силовите структури в Молдова, и не планират да се отказват от властта.

В Кишинев избухнаха протести. Засега надеждите са политическата криза да се реши с преговори между коалиционния кабинет и опозицията.

Отстраняването на президента на Молдова предизвика политическа криза

Отстраняването на президента на Молдова предизвика политическа криза

Политическа криза в Молдова - Конституционният съд отстрани временно президента Игор Додон и назначи за временно изпълняващ длъжността Павел Филип. То...