Въпреки кървави протести в Никарагуа президентът Даниел Ортега отказва да подаде оставка и да даде възможност за нови избори. Според него това би довело само до нестабилност. Той обаче приема посредническа роля на католическата църква. От април в граждански протести са убити 350 души.

© БТА

В първото си интервю от 2009-та насам никарагуанският президент Даниел Ортега потвърджава намерението си да остане на своя пост. За своята публична поява Ортега избира американската телевизия "Фокс нюз". Водещият не отделя време за любезности, а директно го конфронтира с фактите.

Брет Байер "Фокс нюз": Г-н президент, преди 40 години бяхте млад революционер, който се бори, по собствените Ви думи срещу бруталната семейна диктатура на Сомоза. Сега протестиращите в Никарагуа скандират: "Ортега и Сомоза са едно и също нещо". За да се сложи край на насилието и да се помогне на Вашата страна, бихте ли обмислили със съпругата Ви да се оттеглите от властта?
Даниел Ортега, президент на Никарагуа: Получихме гласовете на избирателите. Така че започнахме мандат, който завършва през 2021, когато трябва да си проведат следващите избори. Тогава ще стане ясно, кой ще бъде новият ръководител на президентската администрация.

Протестите срещу авторитарния управленски стил на Ортега продължават. Първоначално те бяха насочени срещу пенсионна реформа. Дадоха резултат, защото президентът я оттегли. Демонстрантите сега настояват Ортега и съпругата му, вицепрезидентът Росарио Мурильо, да се оттеглят.

Анхел Мендоса, студент: Времето му изтече. Никарагуа вече взе своето решение. Никарагуа е свободна. Улиците са на хората. Не се страхуваме от убийците. Обединените хора никога няма да бъдат победени.

Бившият революционер Ортега управлява централноамериканската държава между първоначално от 1979 до 1990 г. От 11 години насам отново е президент. В Никарагуа живеят 40 български граждани.

На голям митинг в Никарагуа поискаха оставката на президента Ортега

На голям митинг в Никарагуа поискаха оставката на президента Ортега

Kървавите сблъсъци между протестиращи срещу правителството и силите за сигурност в Никарагуа могат да наложат евакуацията на българите там. В момента...

Никарагуа - на прага на гражданска война

Никарагуа - на прага на гражданска война

Ожесточени протести в Никарагуа взеха 27 жертви през последните 7 дни. Независимо, че президентът се отказа да провежда пенсионна реформа, демонстрант...