НОВИНИ

Президентът на ПСЖ и бивш член на ФИФА са обвинени в корупция

Собственикът на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи и бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке бяха обвинени в корупция, свързана с телевизионни права за футболни турнири.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:22, 20.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
президентът псж бивш член фифа обвинени корупция

Генералната прокуратура на Швейцария заяви в изявление, че на двамата са повдигнати обвинения „във връзка с предоставянето на медийни права за Световни първенства и турнири за Купата на Конфедерацията. Има и трети заподозрян, а швейцарският съд го определя като „бизнесмен, който се занимава със спортни права".

Ал-Хелайфи, който притежава и катарския канал „BeIN Sports", е заподозрян в даване на подкупи на Валке, за да получи правата за излъчване на престижни спортни събития. Валке, един от най-приближените хора на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, е заподозрян в предоставяне на тези права в замяна на подкупи. Разследването разкрива, че Валке имал неоправдани ползи и от двамата бизнесмени, пише АФП.

Установено е, че на Валке са върнати 500 хил. евро за закупуването на вила в Сардиния, която Ал-Хелайфи взима чрез компания вместо бившия генерален секретар на ФИФА. „Тогава Валке получава правото да ползва безвъзмездно вилата за 18 месеца, докато не е уволнен от ФИФА, период, в който не плаща наем на стойност между 900 хил. и 1.8 млн. евро.

Неназованият по име бизнесмен е обвинен и в подкуп, след като е заплатил 1.25 млн. евро на компания, притежавана от Валке. Той не е съобщил във ФИФА за споменатите облаги, въпреки че е бил длъжен заради длъжността, която заема. Валке остава обвинен в злоупотреба с власт, когато между 2013 и 2015 използва влиянието си във ФИФА, за да се намеси в разпределянето на телевизионните права в Гърция и Италия за различни футболни турнири между 2018 и 2030 г. Той също е обвинен във фалшифициране на документи, след като балансът на неговата компания изброява тези плащания като заеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха текстилни имитации на известни марки на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Задържаха текстилни имитации на известни марки на ГКПП "Капитан Петко войвода"
Цената на билета в София остава непроменена след въвеждането на толсистемата
Цената на билета в София остава непроменена след въвеждането на толсистемата