НОВИНИ

Президентът на Световния еврейски конгрес беше удостоен с орден „Стара планина“

Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с орден „Стара планина“ първа степен. Високото държавно отличие е за големи заслуги на Роналд Лаудер за развитието на приятелските отношения между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България. Наградата е също и за значителния му принос за развитието на образованието у нас.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:25, 10.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Роналд Лаудер е не само успешен бизнесмен, но и известен филантроп. Основава фондация, чиято цел е да подкрепя еврейски общности в Централна и Източна Европа. Една от най-активните сфери на дейност е образованието. Има и програма за студентски обмен, от която се възползват много български младежи. Президентът Радев определи спасяването на българските евреи като акт на голяма смелост, гражданска отговорност и човечност в един от най-мрачните периоди на историята.

Румен Радев - президент на Република България: Това не е просто историческо събитие, а това е пример и то вдъхновяващ пример, който и с ваше съдействие, със съдействието на вашата организация, е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден.
Роналд Лаудер - президент на Световния еврейски конгрес: Това, което обичам най-вече в България, са хората. Уважението ми беше спечелено от техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма.

Президентът Радев посочи, че благодарение на Световния еврейски конгрес, примера на България добива световна популярност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще направят ли филм за житейската история на актьора Димитър Маринов?
Ще направят ли филм за житейската история на актьора Димитър Маринов?
В Русия протестираха срещу проектозакона за т.нар. „руски интернет“
В Русия протестираха срещу проектозакона за т.нар. „руски интернет“