Президентът на ЮАР Джейкъб Зума обяви за преминаване към безплатно висше образование за студенти от бедни семейства. Новината бе разпространена от президентската администрация днес, когато започна конгресът на управляващата партия „Африкански национален конгрес“.

© БТА

Новата социална мярка засяга семействата, чийто годишен доход не надхвърля 350 000 ранда (25 700 долара). Според властите това са над 90% от семействата.

Джейкъб Зума, президент на ЮАР: Правителството предоставя пълно субсидиране на висшето образование за южноафриканските студенти от бедни и работнически семейства, които ще започнат обучението си през учебната 2018 година. Финансирането на тяхното следване ще става чрез предоставяне на грантове, а не на кредити.

Обявената програма е предвидена за 5 години. Държавата поема изцяло разходите по обучението, както и за придобиването на учебни материали, за общежитията, изхранването и транспорта.

Президентът обеща също да не вдига догодина цената на обучение на студентите от семействата с годишен доход над 600 000 ранда (44 100 долара).