Южнокорейският президент Мун Дже-ин получи от Пхенян двойка севернокорейски ловни кучета, предаде Франс прес, като се позова на неговата канцелария. Това е най-новият знак на затоплянето на отношенията на полуострова, отбелязва агенцията.

© БТА / South Korea Presidential Blue House via AP

От южнокорейското президентство уточниха в изявлението, че кучетата са специалната севернокорейска порода Пунсан. Те са били предложени като подарък на срещата на върха между двете Кореи миналата седмица и са получени в четвъртък.

И двете кучета са на възраст около година. Те са били предадени през граничното селище Панминчжон заедно с три килограма кучешка храна, за да се адаптират по-лесно. Кучетата от породата Пунсан са известни с лоялността си и с това, че се умни. Те са ловни, имат гъста, кремава козина и са с остри уши и лешникови очи. Породата е едно от националните богатства на Северна Корея.

Лидерите на Северна и Южна Корея изкачиха смятан за свещен вулканичен връх

Лидерите на Северна и Южна Корея изкачиха смятан за свещен вулканичен връх

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун приключиха тридневната си среща с изкачването на вулканичен връх, смятан за...

© БТА / South Korea Presidential Blue House via AP

По-рано този месец южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян. На срещата Ким се съгласи да затвори ключов обект за изпробване и изстрелване на ракети, а също така да посети Сеул. Двете Кореи обявиха също, че ще издигнат обща кандидатура за домакинството за Олимпийските игри през 2032 година.

Бившият президент на Южна Корея Ким Те-чжун също получи двойка кученца Пунсан след знаковата си среща в Пхенян с тогавашния севернокорейски лидер Ким Чен-ир през 2000 година. Двете кучета починаха от естествена смърт, след като дадоха живот на 21 кученца, припомня Франс прес.

Новопристигналите кучета ще живеят в президентството с Мун Дже-ин, който е любител на животните и вече има едно куче Пунсан на име Мару, котка от приют и черно куче Тори, което осинови, след като встъпи в длъжност.

Президентът на Южна Корея пристигна в Пхенян за среща с Ким Чен-ун

Президентът на Южна Корея пристигна в Пхенян за среща с Ким Чен-ун

Президентът на Южна Корея пристигна на посещение в Пхенян. Освен за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, и за диалога между Пхенян и Вашингт...