НОВИНИ

Президентът наложи вето на Закона за концесиите

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за концесиите. Това съобщи самият той на извънреден брифинг. Според него законът въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики. Подчерта, че ключови промени в тази сфера трябва да се правят след широк обществен дебат.

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 02.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Уважаеми сънародници,

На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство.

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.

Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.

Благодаря ви!
;

По рано за това настояха от КТ "Подкрепа". Позицията на синдиката изрази президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов след като заедно с представители на Изпълнителния съвет на синдикалната организация разговаряха с държавния глава Румен Радев на "Дондуков"2.

Използвахме повода да обърнем вниманието на президента върху два проблема - единият от тях е обществения интерес около приетия набързо, в последния момент закон за концесиите, информира Манолов след срещата.

По този законопроект практически отсъстваше обществен дебат, което затвърди в обществото притесненията, съмненията, че има нещо нередно в този закон, коментира той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел призова за свобода на изразяването в Турция
Меркел призова за свобода на изразяването в Турция
Задържаха мъж по сигнал, че е похитил непълнолетно момиче
Задържаха мъж по сигнал, че е похитил непълнолетно момиче