НОВИНИ

Президентът прекрати КСНС поради загуба на кворум, насрочи нов за 17 октомври

Президентът Румен Радев прекрати заседанието на КСНС заради липса на кворум и насрочи ново на същата тема за 17 октомври. Досега такъв случай не е имало. На заседанието днес не присъстваха министрите на външните работи и на обраната заради ангажименти в чужбина, а председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ си тръгнаха по-рано по същата причина.Вижте цялото изявление на президента във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 09.10.2017 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Участниците в днешното заседание трябваше да обсъдят необходимите законодателни мерки, които да гарантират работещ модел за борба с корупцията. Президентът смята, че корупцията е сериозен проблем за страната ни. Сигнали за това той вижда в многобройните скандали в медиите, срива на чуждестранните инвестиции, незавидното място на България в престижни международни класации по темата.

Румен Радев - президент на Република България: Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава ,срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаване на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Считам че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти. Прекратих заседанието и насрочих заседание на КСНС на същата тема на 17-ти този месец, вторник от 13:00 часа.
;

Премиерът Бойко Борисов дойде на заседанието на КСНС с час и половина закъснение заради това, че трябваше да проведе среща с протестиращите от "Емко".

Участниците в Консултативния съвест днес се събраха, за да обсъдят какви са възможностите за създаване на работещ модел за борба с корупцията. До този момент има създадени два антикорупционни закона. Един на управляващите ГЕРБ и един на опозицията БСП. Законопроектът на БСП набляга на разследването, а законопроектът на ГЕРБ - на превенцията. Тези проекти тепърва трябва да бъдат обсъдени в Народното събрание. Предвижда се също да бъде създаден Закон за борба с корупцията по високите етажи във властта. Тук отново се сблъскаха позициите на ГЕРБ и БСП.

От БСП настояват председателят на този орган да се назначава от президента. Тази идея беше посрещната с одобрение от президента Румен Радев. Той също се обяви преди няколко месеца, че е необходимо да бъде създаден орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. От ГЕРБ обаче смятат, че председателят на този орган трябва да се избира от НС. До този момент нито БСП, нито ГЕРБ дадоха сигнали, че са склонни да отстъпят от тези позиции.

Миналата седмица президентът Румен Радев намекна, че би било добре да се намери компромисен вариант, който да обедини добрите идеи на единия и другия проект.

;

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше последната, която остана при президента. Тя беше и единствената, която се спря да говори пред медиите. По нейните думи това е абсолютен провал на заседанието и управляващите са провалили кворума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Управляващите провалиха кворума на КСНС​
Корнелия Нинова: Управляващите провалиха кворума на КСНС​
Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие
Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие