НОВИНИ

Президентът не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща

Президентът Румен Радев не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща. Отговори, че управляващите трябва да обяснят намеренията си първо на българския народ.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 13.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Конституцията ясно определя мястото на президента в законотворческия процес, напомни Румен Радев. Категоричен е, че в никакъв случай не иска да се намесва в работата на парламента.

Румен Радев, президент: Ако искат да обяснят нещо на някого, то трябва да го обяснят на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него.

Държавният глава обяви също, че тази сутрин е наложил вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане.

Румен Радев, президент: С което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемането на Бюджет 2019.

В мотивите за ветото президентът Радев посочва, че данъкът върху старите превозни средства няма да стимулира замяната им с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Напомня, че състоянието на колите показва стандарта на живот и съществуващото социално разслоение.

Румен Радев не е съгласен и с отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци и с въвеждането на по-високи данъчни ставки за имотите в курортите.

А в отговор на въпрос, че в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за България се очаква да бъде отбелязан напредък на страната ни в борбата с корупцията, президентът заяви, че самите протести са достатъчно основателен аргумент за показване на реалното състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Сдружението на общините не подкрепя ветото на президента
Сдружението на общините не подкрепя ветото на президента
БСП не организира протестите, но ги подкрепя
БСП не организира протестите, но ги подкрепя