НОВИНИ

Президентът: Недофинансирането е една от причините за проблемите в армията

Президентът Румен Радев заяви днес, че въоръжените ни сили се намират в преломен момент и само частично могат да изпълняват задачите си за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Радев вижда причината за това в политическата недалновидност, системното недофинансиране и липсата на техника и кадри във военната професия. Президентът увери, че по тези проблеми вече се взимат мерки. Румен Радев участва днес в честването на 105 години от създаването на Военната академия "Георги Стойков Раковски ".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:16, 20.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В речта си пред Академията президентът Румен Радев отбеляза, че за състоянието на въоръжените сили на България са виновни системното недофинансиране и кампанийността и че последният отчет на Министерството на отбраната е бил ясен и безпристрастен.

Румен Радев,президент на България: Вие знаете много добре какво се констатира там - че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Причините са до болка познати, каза още президентът.

Румен Радев, президент на България: Липса на съвременна техника и въоръжение и оборудване, липса на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.
;

Държавното ръководство предприема мерки за решаване на част от тези проблеми, добави президентът Радев, като вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране.

Радев каза още, че като член на най-мощния отбранителен съюз България твърдо ще следва политика за достигане на 2 % разходи за отбрана от БВП като 20 % ще са за инвестиции. Той призова преподавателите и студентите в Академията през следващите години да превърнат тези средства в бойни способности по най- ефикасния начин.

Румен Радев, президент на България: Вие ще трябва да актуализирате съществуващата и да разработвате нова нормативна база като започнем от стратегията за национална сигурност, която вече не отговаря на съвременната среда за сигурност.

Днешната годишнина беше отбелязана с литургия в параклиса на Академията, отслужена от българския патриарх Неофит и с поднасяне на венци пред паметника на Георги Раковски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре възстановяват подаването на ток към сградата на 30-а поликлиника
Утре възстановяват подаването на ток към сградата на 30-а поликлиника
Блъснаха жена в подлеза на улица „Гладстон“ в Пловдив
Блъснаха жена в подлеза на улица „Гладстон“ в Пловдив