НОВИНИ

Президентът отказа да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

В коментар на думите на премиера Борисов, президентът Румен Радев заяви, че оценява усилията му да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството. Минути преди отпътуването си за официално посещение в Полша Румен Радев коментира,че днес е върнал на новия Висш съдебен съвет предложението за кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:08, 04.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Държавният глава коментира напрежението между "Дондуков 1" и "Дондуков 2" с думите, че в цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, а по-скоро се използва като трибунал срещу президента. Това, по думите на държавния глава, е недопустимо.

Румен Радев - президент на Република България: Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават безчинствата. Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който до скоро потушаваше проблемите, но този изход вече не работи. Трябва дълбоко, сериозно разследване и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите.

Президентът коментира също така, че въпросът за кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд е принципен и че днес е върнал тази кандидатура на новия Висш съдебен съвет като носител на нова легитимност.

Румен Радев - президент на Република България: Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.

Държавният глава коментира и думите на посланика на Съединените щати у нас Ерик Рубин, който преди дни в телевизионно интервю заяви, че българските власти трябва да внимават с избора на нов изтребител за бойната ни авиация.

Румен Радев - президент на Република България: Не приемам посланици да се бъркат в работата на българските институции. Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат.

На въпрос ще прави ли партия, президентът Румен Радев отговори, че това е смешно и помоли да не го занимават с този въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е заболял от антракс в Разградско
Мъж е заболял от антракс в Разградско
Тейлър Суифт е с най-много номинации за наградите на MTV Europe
Тейлър Суифт е с най-много номинации за наградите на MTV Europe