НОВИНИ

Президентът Плевнелиев: Ако има вето на Изборния кодекс, ще е само с аргументи

В Копривщица, където е за тържествата за 140-годишнина от Априлското въстание, президентът Росен Плевнелиев коментира пред "по света и у нас" промените в Изборния кодекс.

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:52, 02.05.2016
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Въпрос: Ще наложите ли вето на закона за изборния кодекс?

Росен Плевнелиев, Президент на Република България: Създал съм специален екип в президентската институция. Юристи проследяват внимателно всеки текст. Търсим не само просто формулировките и тяхното значение, но също така и техния синхрон с Конституцията както и с духа на демократичната държава, пред която ние искаме да улесним гражданите да гласуват все по-спокойно все по-свободно и, разбира се, да дадем шанс на всеки да може да промени България, да може да промени Родината си като съответно гласува по-удобно навсякъде. Следващите дни ще бъдат важни. Екипът до два-три дни ще докладва лично на президента затова как те оценяват приетите текстове. Тогава ще мога да изляза и със своето крайно становище. Знаете много добре. Поел съм ангажимент към българския народ - вето, но с ясни аргументи. Ако има вето то ще бъде по конкретни текстове с ясни аргументи.

Въпрос: Как ще коментирате текстовете, свързани с гласуването на българите в чужбина?

Росен Плевнелиев, Президент на Република България: В непрекъсната връзка съм с много организации на българите по чужбина. Те ни заливат с писма, с петиции и със становища. Ще анализираме много внимателно това, което те ни пишат и ни казват и още веднъж да повторя ясно - специален юридически екип в Президентството проследява текст по текст всичко. Чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са неразделна част от нашата родина. Искаме да им кажем и на тях, че техният глас ще бъде чут, а президентът ще вземе своето отговорно решение в режим на диалог със всички, но и чрез един много точен и прецизен юридически анализ. Дайте още малко време, за да можем да оформим своите окончателни становища.

Въпрос: В пленарна зала имаше спорове относно още един текст - дали президентът да взема решение за провеждане на

избори и референдум в един ден. Вашата позиция?

Росен Плевнелиев, Президент на Република България: От ден първи като президент се боря за пряката демокрация и да намери тя своята реализация, своето начало в България. Гордея се, че като държавен глава съм първият държавен глава на България в годините на прехода, който ползва своето конституционно право да инициира референдум. Също така се гордея, че в моя мандат за първи път се проведоха не един, а два, очевидно ще имаме и трети национален референдум. Също така винаги съм защитавал тезата, че провеждането на референдуми заедно с национални избори е добре за нашата демокрация. Когато пряката демокрация и представителната демокрация си взаимодействат по един добър начин, тогава и нашата демокрация се обогатява. Така че приветствам в крайна сметка, отказа от това да се наложи забрана за провеждане на избори заедно с референдум. Така народните представители се върнаха към теза, която аз защитавам вече години наред. Разбира се, радвам се на това, че ще има нов, трети поред, референдум в моя мандат. Много внимателно трябва да се прецизира в крайното решение на Народното събрание, както и на държавния глава, все пак, има ли съмнение за противоконституционност в някои от въпросите, които се задават, но това е нещо, по което юридическите екипи ще работят през следващите дни.

Винаги съм защитавал тезата категорично в десетки мои изказвания, че ще се радвам национални избори да се комбинират и с национални референдуми. Няма нищо по-добро от това за страната гражданите да бъдат питани, но да бъдат питани не по въпроса с популистка насоченост или по въпроси, които помагат на един или друг политически субект да отиграе своите теснопартийни интереси. Няма нищо по-добро от това да комбинираме национални избори с национални референдуми като питаме гражданите по съществени въпроси - как искаме да обогатим родната демокрация, как искаме да направим държавността в интерес на гражданите по-ефективна по-прозрачна и по-прогнозируема, така че приветствам смислените референдуми. Очевидно вървим към трети референдум, който ще се проведе в рамките на отдавна заявената моя позиция - референдуми да се провеждат заедно с национални избори. Отново казвам - за мен големият въпрос е юридическите екипи да направят много добре своя анализ, за да няма никакви съмнения в предстоящия референдум за противоконституционност на някои от въпросите в текстовете, както и при крайното становище на държавния глава относно приетите промени в Изборния кодекс - да нямаме никакви съмнения, че нарушаваме граждански права, създаваме пречки отколкото да улесняваме гласуването за гражданите и, разбира се, да нямаме никакви съмнения за противоконституционност. Държавният глава е защитник на Конституцията, институциите и конституционния ред. От тази гледна точка разсъждавам и само от тази гледна точка ще действам. Дайте още малко време ще оповестя публично решението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия
Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия
Засилен трафик от Гърция в последния от почивните дни
Засилен трафик от Гърция в последния от почивните дни