НОВИНИ

Президентът Плевнелиев: Държавата не трябва да пречи при гласуване

Ветото на президента на текстове от Изборния кодекс е неговият призив партиите да се върнат към основите на демократичната държава. В разговор със студенти и ученици в офиса на Европейската комисия у нас Росен Плевнелиев заяви, че политическите формации, гласували промените в Изборния кодекс, са ограничили правото на българските граждани в чужбина да гласуват.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:36, 09.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Той призова политиците да прочетат Конституцията и изрази недоумение, че парламентът е одобрил електронното дистанционно гласуване от 2018 г. и в същото време с днешна дата ограничава гласуването в чужбина.

"В нелошата ни Конституция пише, че българските граждани имат еднакви права", заяви Плевнелиев.

Росен Плевнелиев - президент на България: "Там ясно и категорично е посочено, че българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права и държавата не бива да им пречи, а трябва да ги облекчи в този процес. Народните представители трябва да си спомнят в какво са се клели!"
;

Според Плевнелиев антилогиката на политическите партии няма да ги доведе до никъде.

Росен Плевнелиев: "Едни политически партии, които гласуват срещу едни политически партии, които искат да попречат на някой някъде да гласува, дори и днес и вчера в изявленията на тези партии вие много ясно може да видите - те казват: Ние искаме да не дадем възможност на българите в Турция да гласуват".

По мнение на държавния глава, ако българските граждани се разделят на такива, които са в Турция, САЩ и в Германия, това вече е погазване на Конституцията, а президентът като стожер на основния закон не може да не реагира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден на отворените врати в Европейския парламент за 9 май
Ден на отворените врати в Европейския парламент за 9 май
9 май. Безсмъртният полк. Сандански
9 май. Безсмъртният полк. Сандански