НОВИНИ

Президентът Плевнелиев на посещение в Бразилия

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна на тридневно официално посещение в Бразилия, ще се срещне в столицата - гр. Бразилия, с президента Дилма Русеф.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:33, 01.02.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света
президентът плевнелиев посещение бразилия

Това ще бъде втора среща между двамата президенти за последните 8 месеца, след като те разговаряха в Брюксел по време на Втората среща на върха ЕС - Общност на държавите от Латинска Америка и Карибите през юни миналата година.

Възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, отношенията ЕС-Латинска Америка и въпроси от международния дневен ред се очаква да бъдат сред темите по време на визитата, която включва също два бизнес форума, както и срещи с представители на българската общност в бразилската столица и в Сао Пауло.

В присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани Спогодба между България и Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Бразилия. Първият документ ще създаде възможност за лицата, работили в България и Бразилия, да придобият социални права. Спогодбата регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, трудова злополука, професионална болест и наследствени пенсии.

Подписването на меморандума е част от Плана за действие за изпълнение на Стратегията за развитие на научните изследвания в България 2015-2020 г. и е с цел официалното включване на България в бразилската програма "Наука без граници". Правителствената програма "Наука без граници" е за обучение на бразилски студенти и докторанти в реномирани и доказали се с образователните си системи чуждестранни образователни институции, осигуряващи достъп до последните технологични иновации.

В делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, са министърът на икономиката Божидар Лукарски, заместник-министри и парламентаристи. Държавният глава е придружаван от 20-членна бизнес делегация, организирана от Българската търговско-промишлена палата.

Бразилската икономика е най-голямата в Латинска Америка, през последните години се нарежда сред първите десет в светa.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден за смяна на вида осигуряване
Последен ден за смяна на вида осигуряване
Почитаме паметта на Свети мъченик Трифон
Почитаме паметта на Свети мъченик Трифон