НОВИНИ

Президентът Плевнелиев на посещение в Малта

Президентите на България и на Малта се срещнаха в Ла Валета. Двамата се обединиха около тезата, че въпросите на сигурността и миграцията трябва да останат точка първа от европейския дневен ред. Росен Плевенелиев е на държавно посещение в Малта по покана на президента на островната държава Мари-Луиз Колейро Прека.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:47, 17.11.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Именно от Малта България ще поеме председателството на ЕС в началото на 2018 г. Затова и основни акцент във всички официални срещи на Росен Плевнелиев в Малта бяха приоритетите на двете държави в рамките на председателствата.

Прагматичното взаимодействие между двете държави в рамките на тези последователни председателства е от изключителна важност на фона на тежката мигрантска криза и предстоящите именно по това време преговори с Великобритания за Брекзит подчертаха двамата президенти.

Мари-Луиз Колейро Прека-президент на Малта: "Малта ще постави мигрантската криза в топ листата на най-важните въпроси за решаване от евросъюза в рамките на нашето председателство. Страната ни има опит с този проблем от много дълго време и затова за нас е от съществена важност той да продължи да бъде видим за европейските лидери".

Сред приоритетите на малтийското председателство тя изтъкна и въпросите на общата европейска сигурност както и работата по изграждането на единен европейски цифров пазар. Не на последно място тя посочи и важността на отношенията Европейски съюз - Русия.

В отговор на въпрос от малтийската телевизия дали новоизбраният български президент, за когото се говори, че се ползва с подкрепата на Русия, ще работи за промяна на българската позиция по европейските санкции срещу Русия, Росен Плевнелиев отговори:

Росен Плевнелиев - президент: "В средата на декември предстоят нови дебати в Брюксел по темата за санкциите срещу Русия. И това ще е генерален дебат за отношенията с Русия като цяло. Искам да заявя съвсем категорично обаче, че като член на Европейския съюз страната ни ще продължи да отстоява солидарно общите европейски решения и по тази и по всички други теми, независимо кое е името на българския президент или премиер.

Президентът посочи още, че Европа трябва да даде силен отговор на страховете на хората за тяхното бъдеще.

Росен Плевнелиев: "Време е хората да усетят, че Европейският съюз действително решава проблемите с миграцията, тероризма и спазването на човешките права и всички останали въпроси, на които обществото очаква отговор.

Двамата президенти дискутираха и бъдещето на двустранните отношения в икономиката, взаимните инвестиции и образованието. В Ла Валета българският държавен глава бе награден с най-високото държавно отличие на Малта - Почетен кавалер на Националния орден за заслуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпитват тайни свидетели по делото срещу Ахмед Муса
Разпитват тайни свидетели по делото срещу Ахмед Муса
Повече камери срещу незаконните гонки
Повече камери срещу незаконните гонки