НОВИНИ

Президентът Плевнелиев присъства на панихидата за Архангелова задушница

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев почете паметта и отдаде признателност на българските военнослужещи, загинали във войните за национално обединение, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Днес той присъства на панихидата по повод на Архангелова /мъжка/ задушница, която беше отслужена пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища от Браницкия епископ Григорий. На ритуала присъства и министърът на отбраната Николай Ненчев.

президентът плевнелиев присъства панихидата архангелова задушница
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 05.11.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Държавният глава Росен Плевнелиев положи венец пред мемориала на загиналите герои. Венци бяха поднесени и от името на председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

Ритуалът с военни почести се организира на този ден от 1924 г., но е прекъснат след идването на тоталитарния режим на власт. Традицията е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Църковният празник Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. Архангелова задушница се нарича ще "Рангелова задушница", "Голяма задушница", "Мъжка задушница".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Вучич обсъдиха строителството на междусистемна газова връзка
Борисов и Вучич обсъдиха строителството на междусистемна газова връзка
Таксите за детски ясли в София ще може да се плащат и онлайн
Таксите за детски ясли в София ще може да се плащат и онлайн