Най-големи патриоти са свободните и демократични българи, където и да се намират по света. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев във Валета, където разговаря с представители на българската общност в Малта. Да поздрави сънародниците ни в островната държава към срещата се присъедини и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека.

© БТА

Държавният глава изказа огромната благодарност на страната ни към президента Прека, затова че предостави на българската общност в Малта резиденцията си за честванията по случай деня на славянската писменост и култура 24 май.

Той определи това като позитивен акт на специално отношение, което българите са заслужили със своето трудолюбие и добронамереност, с които допринасят за развитието на Малта. По инициатива на президента Прека честването на празника на Светите братя Кирил и Методий ще се превърне в ежегодна традиция под патронажа на държавния глава на Малта.

Преди да отпътува от островната държава президентът Плевнеливе положи венец пред военния мемориал в столицата Валета и по малтийска традиция засади дърво в парка на двореца Сан Антон.

© БТА