НОВИНИ

Президентът Плевнелиев: Важно е и българската прокуратура да стартира реформи

Президентът Росен Плевнелиев смята, че е важно и българската прокуратура да стартира процес на реформи. "Както има дебати в парламента, в съдийската общност, така трябва това да се види и сред българските прокурори и следователи", каза президентът. Той уточни, че още при встъпването си в длъжност главният прокурор е поел ангажимент за осъществяване на реформи и е изработил такава програма.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:03, 12.12.2015
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
президентът плевнелиев важно българската прокуратура стартира реформи

Плевнелиев подчерта, че след приключването на процеса на гласуване на промените в Конституцията в Народното събрание на трето четене и след като са ясни промените, внесени от Министерството на правосъдието, свързани със Закона за съдебната власт, като държавен глава ще прецени с какви свои действия и правомощия ще допринесе за ускоряване на процеса на реформата.

Според държавния глава случилото се на второ четене преди няколко дни е една малка крачка напред, но недостатъчна. "Най-големият проблем, с който се сблъскваме е, че 94 процента от българските граждани не се доверяват на системата на правораздаването . Това е драматично", отбеляза Плевнелиев.

Във Велико Търново президентът Росен Плевнелиев беше посрещнат с почетен караул в Националния военен университет "Васил Левски", където даде началото на четвъртото издание на инициативата "Младежка визия за развитие на България".

В дискусията участват абсолвенти от висши училища в България и от университетите в Кеймбридж и Глазгоу.

В приветствието си към участниците в дискусиите Плевнелиев посочи, че символично поставя началото на дебатите за развитие на националната стратегия "България - 2030" във Велико Търново с младите хора, за да бъде чут техният глас,

Според него дискусиите ще продължат през следващите година две, за да се превърнат в легитимен и силен документ.

Целта е да се очертае мястото на страната като фактор, който ще формира политиките в Югоизточна Европа, а във вътрешнополитически план задачата е да бъде върнато доверието към институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес откриват ски сезона в Банско
Днес откриват ски сезона в Банско
Автомобил Астън Мартин от 1962 г. постави рекорд на търг
Автомобил "Астън Мартин" от 1962 г. постави рекорд на търг