Държавният глава връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. След оставката на правителството и проведените консултации президентът по Конституция трябва да даде мандат на двете най-големи парламентарни партии и на трета по своя преценка. Бойко Борисов веднага върна мандата.


И от БСП са категорични, че ще върнат мандата и няма да сформират кабинет в рамките на настоящия парламент. Все още не е ясно дали патриотите или реформаторите ще се опитат да направят това.

След като кабинетът "Борисов 2" подаде оставка, държавният глава започна консултации с парламентарно представените партии. След края на срещите президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност.

До общо решение така и не се стигна и затова от днес президентът пристъпва към следващата процедура по Конституция - връчването на проучвателни мандати в опит за съставяне на кабинет в рамките на сега действащото Народно събрание.

Единствено патриотите изразиха желание да се опитат да направят правителство в рамките на този парламент, ако им бъде връчен мандат. БДЦ - Народен съюз биха подкрепили експертно правителство, ако има съгласие между всички политически сили.